Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: a várakozások szerint alakult az ipar teljesítménye

2018-02-13 10:59:00

Az ipari termelés növekedésének 4,8 százalékos éves üteme megfelel a Nemzetgazdasági Minisztérium várakozásainak - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

    Pomázi Gyula kiemelte: decemberben a naptárhatástól megtisztítva 4,5 százalékos volt a bővülés az előző év utolsó hónapjához viszonyítva. A nyers adatok szerint mért 0,5 százalékos csökkenés oka az volt, hogy 2017 decemberében két munkanappal kevesebb volt, mint egy évvel korábban - tette hozzá. 
    A helyettes államtitkár kiemelte az iparon belül a feldolgozóipar erőteljes súlyát. A járműágazat 1,5 százalékkal nőtt, miközben a fémipar és a gépipar területén a bővülés kétszámjegyű volt, elérte a 11-12 százalékot. 
    Számos folyamat támogatja a gyógyszeripart, aminek köszönhetően ennek az ágazatnak a termelése is 8 százalék fölött bővült decemberben, éves alapon - hangsúlyozta Pomázi Gyula.