Csongor napja van. | 2024.04.16

Odex, JCDecaux: törvényesen járt el a Fidesz 

2018-02-13 07:55:00

A kültéri reklámhordozókra specializálódott Odex Outdoor Expert Kft. hétfői közleménye szerint a törvényi előírásokat betartottak a Fidesszel kötött szerződésnél. 

    A 24.hu hétfőn azt írta, hogy a Fidesz "kijátszotta a plakáttörvényt" úgy, hogy tavalyi listaáron vett hirdetési felületet a JCDecaux óriásplakátcégtől, miközben a vállalkozás januártól 50 százalékkal megemelte a listaárait. 
    A Odex Kft. erre reagálva a Hirado.hu-val azt közölte, hogy szigorú törvényi előírások alapján a költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezet csak listaáron vehet igénybe közterületi reklámszolgáltatást. A 24.hu-n megjelent cikkre reagálva azt írták: "szándékosan félremagyarázzák" a listaárat.
    Kiemelték, hogy a listaárat a médiahirdetési felület értékesítője köteles a kormányhivatal honlapján közzétenni. Az Odex szerint a listaár a törvény alapján a médiahirdetési felületet értékesítő által érvényesített, az azonos típusú, azonos méretű és azonos elhelyezkedésű reklámhordozók tekintetében az előző üzleti évben az alkalmazott kedvezmények érvényesítése nélkül, a megrendelő személyétől, a megrendelés mértékétől függetlenül meghatározott ár.
    A JCDecaux közleménye is kiemelte, hogy politikai pártok esetén a törvényi előírás kimondja, hogy az előző évi listaárakat kell alkalmazni. Hozzátették: a településkép védelméről szóló törvényben előírtaknak megfelelően jártak el az Odex-szerződés megkötésekor. 
    A közleményben felhívták a figyelmet, hogy partnerük a 2017-re vonatkozó legmagasabb, kedvezmények érvényesítése nélküli áron vásárolta a szolgáltatást, megfelelve a törvényi előírásoknak. A 24.hu cikkében idézett cég által közölt adatok alapján ez egyértelmű - írták. A JCDecaux 2018-ban a 2017-es legmagasabb áron értékesíthet reklámhelyeket - közölték. 
    A két cég közleménye szerint a cikkben "szándékosan félremagyarázott listaár" a 2018-as üzleti évben meghatározott legmagasabb árat jelöli, amelynek alkalmazására a településkép védelemről szóló törvény alapján 2019. január elsejétől kerül sor - olvasható a Hirado.hu-n.