Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lengyel kontingens csatlakozik az embercsempészet megakadályozását célzó, uniós Sophia művelethez

2018-02-12 16:27:00

Kilencvenhat fős lengyel katonai kontingens csatlakozik az embercsempészet megakadályozását célzó, földközi-tengeri európai uniós művelethez, a Sophiához. A műveletben első alkalommal vesznek részt lengyel csapatok.

    A katonákat Mariusz Blasczak lengyel nemzetvédelmi miniszter búcsúztatta hétfőn.
    Andrzej Duda államfő január 31-én hagyta jóvá az év végéig tartó missziót.
    Az észak-lengyelországi Siemirowice légibázisról a szicíliai Sigonella NATO-támaszpontra tartó katonák előtt mondott beszédben Blaszczak a 21. század egyik legmélyebb válságának nevezte a migrációs krízist, és - vélhetően a nyugat-európai terrortámadásokra utalva - kifejtette, hogy a vérengzésekbe torkolló konfliktus hátterében éppen a bevándorlás húzódik. A misszióban való részvétel segít a konfliktus megoldásában, megmutatja Lengyelország szolidaritását az európai partnerekkel, hozzájárul a biztonság növeléséhez - húzta alá Blaszczak.
    Úgy látta: a lengyel katonák a misszió során olyan emberekkel, zömében nem menekültekkel találkoznak majd, akik "jobb életet keresve akarnak bejutni Európába", majd szembetalálják magukat az embercsempész-bandákkal.
    A miniszter felidézte: a külső uniós határok védelmében lengyel részről eddig a határőrség vett részt, ennek tagjai a szerb-macedón határon jelenleg is szolgálatot teljesítenek.
    A 2015-ben indított Sophia művelet célja az embercsempészet megakadályozása, valamint a líbiai parti őrség kiképzése. A misszió során, tavaly novemberig 42 ezer, a tengeren átjutni próbáló migránsnak nyújtottak segítséget. A műveletet az Európai Tanács tavaly júliusban 2018 decemberéig meghosszabbította.