Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB: átadták a Lámfalussy- és a Popovics-díjat

2018-02-12 10:35:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei Lámfalussy-díjat Csou Hsziao-csuan (Zhou Xiaochuan) kínai jegybankelnöknek, a Popovics-díjat Banai Péter Benő államtitkárnak ítélte oda.

    A hétfői tájékoztatás szerint a jegybank által alapított Lámfalussy-díj célja, hogy elismerje azokat a nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket, amelyek befolyással vannak a nemzetközi monetáris politikára, az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjjal pedig a közgazdaság és a pénzügyek területén végzett kiemelkedő szakmai munkát díjazza a jegybank.
    Az MNB közleményében felidézte, az idei Lámfalussy-díj átadása rendhagyó módon nem a Lámfalussy-gálán történt, a kínai miniszterelnök közelmúltbeli magyarországi látogatásakor került rá sor.
    A jegybank a People's Bank of China elnökének hosszú szakmai pályafutását, jegybankelnökként elért eredményeit és a renminbi (jüan) nemzetközivé tétele érdekében végzett erőfeszítéseit is méltatta az elismeréssel. Az 1990-es évek végén kibontakozott ázsiai pénzügyi válságban a People's Bank of China alelnökeként nagyban hozzájárult a kínai valuta, a jüan stabilitásának megőrzéséhez. 2002-ben nevezték ki jegybankelnökké, amivel mára a People's Bank of China leghosszabb ideje hivatalban lévő elnökévé vált. Csou Hsziao-csuan Kína egyik legmeghatározóbb pénzügyi reformere, jegybankelnöksége alatt kiemelkedő eredményeket ért el a pénzügyi reformok terén.
    A Popovics-díjat Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára vehette át. Banai Péter Benő 2014 óta tölti be az államtitkári pozíciót, és döntő szerepe volt a 2010-ben kezdődött sikeres fiskális fordulat végrehajtásában, a költségvetési és államháztartási kiszámíthatóság megteremtésében, valamint a pénzügyi fegyelem kialakításában.
    Banai Péter Benő 1998 óta a Pénzügyminisztériumban, majd a Nemzetgazdasági Minisztériumban különböző pozíciókban dolgozik. 2010-től a költségvetésért felelős helyettes államtitkári, 2014-től az államháztartásért felelős államtitkári feladatokat látja el, emellett a Magyar Közgazdasági Társaság államháztartási szakosztályának alelnöke. Több szakmai publikációja jelent meg, elsősorban európai uniós költségvetési kérdésekben.