Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Balázs Béla Stúdió emlékére hirdetik meg a XVIII. Lakiteleki Filmszemlét

2018-02-10 09:28:00

A Balázs Béla Stúdió emlékére hirdetik meg a XVIII. Lakiteleki Filmszemlét, amelyre október 1-jéig lehet nevezni - közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója az MTI-vel. 

    A XVIII. Lakiteleki Filmszemlét november 14. és 16. között rendezi meg a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. és a Dunaversitas Egyesület. 


    A versenyen falvak, városok, iskolák televíziói, filmkészítő közösségek és magánszemélyek vehetnek részt határon innen és túlról olyan 2010 után készített magyar nyelvű alkotással, amely a korábbi filmszemléken még nem szerepelt - mondta a pályázati feltételekről Lezsák Sándor. 
    Nevezni krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban lehet. A szervezők a benevezett filmről egy rövid szöveges leírást is kérnek, amely az alkalomra készülő katalógusba is bekerül. 
    Lezsák Sándor beszélt arról is, hogy krónika kategóriában helyi híradó, aktuális közéleti riportműsor és sport szerepelhet maximum 26 percben. A korkép kategóriában legfeljebb 52 perces, egy településről készített filmtanulmánnyal valamint filmszociográfiával, a művelődés kategóriában maximum 26 perces hungarikumokról, helyi értékekről készített filmmel lehet nevezni. A portréfilmek hossza is legfeljebb 26 perc lehet. A fikciós műsorok maximum 10 perces szórakoztató, animációs, rajz- és kísérleti filmek lehetnek. 
    A benevezett filmek közül előzsűri választja ki a szemlére bejutó alkotásokat. A döntésről a pályázókat október 15-ig elektronikus úton értesítik. 
    A zsűri elnöke Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező-producer, tiszteletbeli elnöke pedig Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező. A legjobb alkotások díjazásban részesülnek. 
    A nevezési lap letölthető a népfőiskola honlapjáról, a www.nepfoiskola.lakitelek.hu oldalról. 
    Az 1959-ben alapított Balázs Béla Stúdió (BBS) eleinte klubként működött, a filmgyártás csak 1961-ben kezdődött meg, és hamarosan a kísérleti film és a fiatal alkotók legfontosabb hazai műhelyévé vált. Nagyjátékfilmek az 1970-es évek óta készültek a BBS-ben, amelyben a meghatározó rendezők közül szinte mindenki alkotott. A műhely berkeiben az utolsó produkció 2005-ben készült, majd 2010-ben megszűnt a stúdió.