Andrea napja van. | 2024.04.18

Roberto Alagna és Aleksandra Kurzak lép színpadra a Ring Estély díszvendégeként

2018-02-09 19:45:00

Roberto Alagna világhírű francia tenor és Aleksandra Kurzak lengyel szoprán lesz a Magyar Állami Operaház Ring Estély elnevezésű farsangi gálaestjének díszvendége szombaton az Erkel Színházban.

    A Ring Estélyen a két énekes egyebek mellett a Pillangókisasszonyból énekel duettet, de a Rómeó és Júlia, a Szerelmi bájital, az Otello és a Gianni Schicchi részletei is megszólalnak előadásukban.
    Az esten elhangzó dalokat a Ring-ciklushoz kapcsolódva választották ki, reflektálva a gyűrűre, a házasságra, hiszen ők maguk is egy párt alkotnak az életben. A műsorban így többek között Desdemona és Otello, valamint Cso-Cso szan és Pinkerton szerelmi kettőse mellett Micaela és Don José kettőse hangzik el - mondta el Roberto Alagna az estről tartott pénteki budapesti sajtóbeszélgetésen.
    Hozzátette, hogy Donizetti Szerelmi bájitalából is hallhat a közönség duettet, és ennek a műnek szintén megvan a wagneri kapcsolata, hiszen Trisztánra és Izoldára utalnak benne vissza. A művész kiemelte: a zene az zene, legyen akár egy egyszerű dal, nem kell mindennek Wagnernek lennie.
    Aleksandra Kurzak az estélyen a duettek mellett Lauretta áriáját is előadja Puccini operájából. Mint a művésznő elmondta, a színpadon nem szabad házastársként viselkedniük egymással, annak ellenére, hogy az életben azok. Minden fellépésen a maximumot kell kihozniuk magukból - hangsúlyozta, hozzátéve: természetesen izgulnak és aggódnak egymásért a színfalak mögött.
    A gálaműsor A nürnbergi mesterdalnokok nyitányával kezdődik, majd Nádasdy András nyitótánc-koreográfiáját 50 fiatal amatőr táncos adja elő Gulya Róbert Wagner-újragondolására, a Ring Walzerre. Csajkovszkij Csipkerózsikájának keringőjét Mráz Kornélia készíti, Alija Tanykpajeva és Majoros Balázs Wagner-duettjét Wayne Eagling koreografálta. A 19. századi operarepertoárból válogató program áriáit Roberto Alagna és Aleksandra Kurzak mellett az Opera két magánénekese, Megyesi Schwartz Lúcia és Szegedi Csaba, valamint Francesca Provissionato olasz mezzoszoprán adja elő, zongorán Szennai Kámán működik közre.
    Az est második részében Szüts Apor zongoraművész-zeneszerző Wagner-átiratát Rujsz Edit koreográfiáján keresztül a Magyar Nemzeti Balett szólistái - Balaban Cristina, Boros Ildikó, Tatyjana Melnyik, Karina Szarkisszova, Balázsi Gergő Ármin, Jurij Kekalo, Leblanc Gergely, Rónai András József és Tyimofejev Dmitrij - fogalmazzák meg mozgásban. A fináléhoz közeledve pedig még egy Röhnrad-artista is színre lép, aki Puccini Pillangókisasszonyának Zümmögő kórusát teszi látványosabbá.
    Az esten A Ring gyűrűi címet viselő évadhoz kapcsolódva a nemzetközi operairodalom remekei mellett Richard Wagner népszerű művei csendülnek fel. A műsorban a Magyar Állami Operaház Énekkara és Zenekara mellett a Magyar Nemzeti Balett táncosai és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei, valamint énekes, táncos és hangszeres szólisták is fellépnek.
        Az est házigazdája Morvai Noémi televíziós műsorvezető és Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója lesz. Az opera három művészeti igazgatója is részt vesz az esemény megvalósításában, Kocsár Balázs karmesterként, Anger Ferenc és Solymosi Tamás pedig rendezőként. Munkájukat Aczél András társrendező segíti, a kórus megbízott karigazgatója Csiki Gábor.