Gedeon napja van. | 2024.03.28

ÁSZ: tipikus, visszatérő hibák vannak a pártok gazdálkodásában

2018-02-09 13:08:00

Tipikus, visszatérő hibákat észlelt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a pártok gazdálkodásában: több párt sem teremtette meg a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás kereteit, visszatérő hibák vannak a pártok könyvvezetésében, nem szabályszerűek az ellenőrzési rendszerek és pártok többsége nem tett eleget a vagyoni támogatások törvényben előírt értékelésén.

    A számvevőszék a www.aszhirportal.hu oldalon pénteken tette közzé elemzését a költségvetési támogatásban részesülő pártok ellenőrzésének tapasztalatairól. Az elemzés a 2015-2018. között nyilvánosságra hozott, 10 pártot érintő, több mint 10 milliárd forint összegű költségvetési támogatás felhasználásáról készített 19 számvevőszéki jelentés megállapításait összegzi. 
    Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára úgy fogalmazott, visszatérő és jellemző szabálytalanságokat, hiányosságokat azonosított az ÁSZ, ezek összegzésével pedig hozzá kíván járulni a döntő mértékben közpénzekből működő pártok törvényes gazdálkodásához.
    Az elemzésben azt írták: a magyar politikai élet tisztasága, a korrupciós kockázatok csökkentése miatt törvényi előírás alapján az Állami Számvevőszék kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatást kapott pártok gazdálkodásának törvényességét.
    Holman Magdolna a portálon megjelentek szerint elmondta: több esetben megállapították, hogy a pártok gazdálkodásának törvényessége nem volt biztosított, mivel a gazdálkodásuk szabályozási környezetét nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakították ki, ezáltal nem volt átlátható és ellenőrizhető a gazdálkodás. Hozzátette: több párt könyvvezetése során is visszatérő hibákat azonosítottak, a gazdálkodási és nyilvántartási szabálytalanságok több esetben hatással voltak az éves beszámolók, pénzügyi kimutatások szabályszerűségére. 
    Az ÁSZ főtitkára elmondta azt is, jellemző hiányosság volt, hogy a beszámoló, pénzügyi kimutatás nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, több esetben nem a jogszabályban előírt tartalommal készült el vagy nem határidőben fogadták el, tették közzé. Az ÁSZ ellenőrzési tapasztalata szerint a pártok az ellenőrzési rendszerüket több esetben nem szabályszerűen alakították ki és működtették. 
    Holman Magdolna ismertetése szerint a párttörvény 2014. január 1-től hatályos módosítása szigorította az úgynevezett tiltott támogatásokra vonatkozó rendelkezéseket, és előírta, hogy ha a párt részére a vagyoni hozzájárulást nem pénzben nyújtották, a párt minden esetben köteles annak értékeléséről, értékének meghatározásáról gondoskodni. Az ÁSZ elemzése szerint a pártok azonban nem tett eleget ennek. 
    Hangsúlyozták: az elemzés következtetései nem minden érintett pártra vonatkoznak egységesen, az egyes pártokra vonatkozó megállapításokat és javaslatokat az ÁSZ nyilvános jelentései tartalmazzák.
    Az ÁSZ az elemzésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelentések kézhezvételétől számított 30 napon belül a pártoknak is intézkedési tervet készíteniük a hiányosságok megszüntetésére, amelyet a törvényi előírás szerint meg kell küldeniük az ÁSZ-nak. Amennyiben az intézkedési tervet határidőben nem küldik meg a számvevőszéknek vagy az nem megfelelő, lehetőség van az állami támogatás felfüggesztésére.
    Az elemzésben az ÁSZ 10 párt - a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, a KDNP, az LMP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd, valamint a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség és a Magyar Liberális Párt - Liberálisok - gazdálkodásáról készült jelentések megállapításait, tapasztalatait összegezte.
    Az elemzés alapjául szolgáló ellenőrzések során az ÁSZ azt értékelte, hogy az adott párt által közzétett pénzügyi kimutatások megfeleltek-e a törvényi előírásoknak, valamint hogy a szervezet a könyvvezetés és a gazdálkodás során betartotta-e a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és a jogszabályi kereteket kitöltő, a végrehajtás feltételeit biztosító belső előírásokat. Az ellenőrzések kiterjedtek arra is, hogy a pártok szabályszerűen számolták-e el és használták-e fel működésükhöz a forrásokat, különösen a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat.