Emma napja van. | 2024.04.19

Az Elmű-Émász energiaszolgáltató több mint 30 milliárd forintot tervez hálózati fejlesztésekre az idén

2018-02-08 16:46:00

A gazdasági növekedés új energia- és csatlakozási igényeket eredményez, az Elmű-Émász energiaszolgáltató csoport a tervek szerint több mint 30 milliárd forintot fordítana a villamosenergia-hálózat fejlesztésére ebben az évben - mondta Marie-Theres Thiell, az Elmű-Émász igazgatóságának elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. 

    Kiemelte: az erőteljes magyar gazdasági növekedés várhatóan folytatódik 2018-ban. A vállalati fejlesztések, az új lakó- és egyéb ingatlanok, a megújuló energiatermelők és az e-mobilitás töltőinfrastruktúra hálózati csatlakozása kihívás elé állítja az üzemeltetőket, az elvárásoknak csak a villamosenergia-hálózat fejlesztésével lehet megfelelni - hangsúlyozta Marie-Theres Thiell.
    Kérdésre válaszolva az igazgatóság elnöke elmondta: a csoport évente átlagosan 30 milliárd forint saját forrást fordított a hálózat bővítésére és korszerűsítésére az elmúlt időszakban, a tervek szerint a következő három évben ez évi mintegy 32 milliárd forintra nőne, az igényektől és a pénzügyi lehetőségektől függően.
    Marie-Theres Thiell elmondta, hogy a megújuló energiaforrások egyre fontosabb szerepet játszanak az energiafogyasztás összetételében; a magyar napenergia-szektor beruházásainál jelentős fellendülés tapasztalható.
    Az e-mobilitás elterjedésének felgyorsítása érdekében jól kiépített töltőinfrastruktúra szükséges, aminek szintén előfeltétele a stabil és megerősített villamosenergia-hálózat.
    Az Elmű-Émász igazgatóságának elnöke hangsúlyozta, a cégcsoport elkötelezett az ellátás biztonságának garantálása, a szolgáltatások minőségének javítása, illetve a beruházások végrehajtása mellett, megemlítette ugyanakkor, hogy egyre nehezebbé válik a szükséges képzett munkaerő megszerzése, és így alvállalkozóik árai is egyre magasabbak.
    Az adatok szerint tavaly az új hálózati csatlakozási kérelmek száma több mint 40, az új háztartási méretű napelemes rendszerek száma több mint 30 százalékkal nőtt az előző évihez képest.
    Béres József, az Elmű Hálózati Kft. és az Émász Hálózati Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: az új csatlakozási igényeket minél gyorsabban szeretnék kiszolgálni. A következő tíz évben 17 alállomás építésére van szükség, ebből mintegy 12-re Budapesten és környékén.
    Ebben az évben három új alállomás átadását tervezik, Szécsényben, Újhartyánban és Gyöngyöshalászon. Jelezte azt is, hogy 2020-ig 120 kilométer földalatti kábelesítést végeznek el a Mátra, Bükk és Pilis hegyvidéki területein.
    Az ügyvezető igazgató kitért arra, hogy a digitalizálás különösen fontos a hálózatüzemeltetés területén is, folytatják az intelligens megoldások bevezetését a hálózati automatizálás és az ügyfél-tájékoztatás terén.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó