Gedeon napja van. | 2024.03.28

Palkovics László: az önvezető járművekhez kapcsolódóan angol nyelvű mesterképzés indul a BME-n és az ELTE-n

2018-02-08 16:38:00

Az ipar igényeinek kielégítésére, a dinamikusan fejlődő technológiai trendekhez igazodva két angol nyelvű mesterképzés indul szeptemberben az önvezető járművekhez kapcsolódóan - jelentette be Palkovics László oktatásért felelős államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

    Elmondta: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közlekedésmérnöki és járműmérnöki kara autonóm járműirányítási mérnök mesterszakot, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) informatikai kara autonóm rendszerek informatikus mesterszakot indít.
    Hozzátette: az informatikus szakember hiány enyhítésére a BME üzemmérnök informatikus végzettséget adó hároméves alapszakot hirdet, az ugyancsak szeptemberben induló képzésen.
    Palkovics László szólt arról, hogy Magyarországnak fontos a vezető nélküli járművek területe. Példaként említette, hogy Zalaegerszegen olyan tesztpálya épül, ahol az autonóm járműveket is ki lehet próbálni.
    A kormány számára kiemelt terület az autóipar, és fontos az, hogy a magyar gazdaság ne csak a gyártásban, szerelésben legyen jelen, hanem a kutatás-fejlesztésben és az itt született eredmények hasznosításában is.    
    Józsa János, a BME rektora elmondta, becslések szerint 20 ezer informatikus hiányzik Magyarországon, ez csak a képzések felgyorsításával pótolható, a szeptemberben induló üzemmérnök informatikus képzésben a három évre rövidített tananyagot, ugyanaz a kiváló oktatói gárda adja le, mint az egyetem többi képzését.
    A BME rektora az autonóm járműirányítási mesterszakról szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatás-fejlesztés még javában tart az önvezető járművek területén, amihez már most be tudott kapcsolódni az oktatás, és így az ipari igényekre rugalmasan reagálhat az egyetem.
    Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja elmondta, az autonómrendszerek informatikus mesterszakra jelentős érdeklődés mutatkozik, képzésük illeszkedik az egyetem nemzetközi együttműködésébe.