Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megduplázódott Székesfehérvár költségvetése 2010 óta

2018-02-08 13:28:00

Megduplázódott Székesfehérvár költségvetése 2010 óta: az akkori mintegy 35 milliárd forint idén több mint 70 milliárd forintra nő - hangsúlyozta a büdzsé elfogadása előtti vitában Cser-Palkovics András, a város fideszes polgármestere.

    A képviselő-testület 16 igen és 3 nem szavazattal, valamint 1 tartózkodással fogadta el a költségvetési rendeletet.
    A vitában Cser-Palkovics András kiemelte, hogy a városüzemeltetés biztonságát is jelenti a rekordot jelentő összeg, amely 38,6 milliárdnyi fejlesztést, 1,1 milliárdnyi béremelést és hárommilliárd forint tartalékot tartalmaz. Hozzátette: a város helyi adóbevétele vélhetően meg fogja haladni a tavalyi rekordot, hitelfelvétellel egyáltalán nem számolnak.
    Farkas László (független) a pénzügyi és költségvetési bizottság elnöke elmondta, hogy a város idén 28,6 milliárd forintot fordít üzemeltetésre, jóléti kiadásokra és önként vállalt feladatokra. Jelentősnek nevezte a városba érkező 26,2 milliárdos állami forrást, valamint a 4,4 milliárdnyi európai uniós és nyolcmilliárdos saját erős beruházást.
    Márton Roland (MSZP-Együtt) a baloldali frakció vezetője szerint erénye a büdzsének a nagy tartalék, ugyanakkor az elvonások jelentősek, hiszen az állam által átvállalt hárommilliárdos adósságszolgálat helyett a szolidaritási adóként elvont összeg majdnem hárommilliárd és ezen felül további 2,5 milliárdnyi elvonás van. A képviselő helyesnek nevezte a fejlesztések dominanciáját, miközben szerinte a sportinfrastruktúra fejlesztése túlzott mértékű, a minőségi egészségügyre és a versenyképes oktatásra, a szociálpolitikai kihívásokra adott válaszok nem kapnak benne kellő hangsúlyt.