Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az amerikai kormányzati hivatalok nem állnak le, a szenátus is megszavazta a költségvetést 

2018-02-08 08:20:00

Az amerikai kormányzati hivatalok nem állnak le, a szenátus is megszavazta a költségvetést - jelentették be a szenátus vezető politikusai szerdán. 

    A megállapodást a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője, Chuck Schumer "őszinte áttörésnek" nevezte, Mitch McConnell, a republikánusok vezetője pedig "a kétpárti megállapodás feletti őszinte örömének" adott hangot. A két politikus közösen jelentette be a megegyezést.  
    Ennek értelmében a szenátus megszavaz két évre további 300 milliárd dollárt a Pentagon (védelmi minisztérium) és 80 milliárd dollárt a katasztrófa-elhárítási hivatal számára. Ez az összeg "hozzáadódik" majd a képviselőházban kedden elfogadott törvényjavaslathoz, amely biztosítja a kormányzati hivatalok működésének finanszírozását.     A törvényhozóknak csütörtök éjfélig kell elfogadniuk a  kormányzati hivatalok és ügynökségek működésének finanszírozását biztosító törvényt. Ha a szenátusi szavazás eredménnyel is jár, még a képviselőháznak is voksolnia kell. 
    Nancy Pelosi, a képviselők demokrata párti frakciójának vezetője szerdán jelezte, hogy ellenzi a megállapodást. A most kidolgozott egyezségben ugyanis nincs szó az illegálisan bevándorló szüleik által gyermekként az Egyesült Államokba hozott és ott felnőtt, úgynevezett DACA-fiatalok helyzetének rendezéséről.
    A DACA-rendeletet 2005-ben az előző elnök, Barack Obama hozta annak érdekében, hogy megvédjék a kitoloncolástól ezeket a fiatalokat. Helyzetük rendezését Donald Trump elnök és a republikánus politikusok többsége az erős határvédelmi intézkedésekhez és az átfogó bevándorlási reformhoz köti.