Tivadar napja van. | 2024.04.20

Brexit - Szankciókat vonhat maga után az átmeneti időszak feltételeinek megsértése

2018-02-07 19:51:00

Egyfajta szankciós mechanizmust is létrehozna az Európai Bizottság az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépését követő átmeneti időszakban, így az EU brit szabályszegés esetén felfüggeszthetne a belső piaci tagságból fakadó bizonyos előnyöket London számára - derül ki a brüsszeli testület által szerdán közzétett tervezetből.

    A dokumentum szerint a brit belső piaci hozzáférést akkor korlátozhatnák, ha úgy ítélik meg, hogy az ügy rendezése túl sokáig tartana az Európai Bíróságon.
    Egyes szakértők szükségesnek tartják ennek kodifikálását, mondván, hogy a luxembourgi bírói fórum előtt akár évekig is elhúzódhatnak bizonyos jogviták, mások szerint viszont mindössze "üres fenyegetés" a mechanizmus belengetése.
    A szövegben arra is kitértek, hogy a szigetországnak az esetleges átmeneti időszakban tartózkodnia kell majd minden olyan lépéstől, amely "valószínűsíthetően ellentétes az EU érdekeivel" a nemzetközi szervezetekben.
    A Politico brüsszeli hírportál szerint "szigorúan értelmezve" ez azt jelenti, hogy London nem mehetne szembe az európai uniós állásponttal például az ENSZ, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vagy a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az EU-t tömörítő G20-csoport ülésein.
    Az átmeneti időszakot a tervezet értelmében 2020. december 31-én le kellene zárni, a szövegben nincs szó lehetséges hosszabbításról, habár ennek a lehetősége sincs benne kizárva.
    A dokumentum többi pontja nem okozott meglepetést Brüsszelben.
    Megerősítették, hogy az Egyesült Királyság ezen 21 hónap alatt is részese maradna a vámuniónak és az egységes piacnak, be kellene tartania a közösségi jogot, beleértve az új szabályokat is, eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségeknek, illetve alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának, az EU döntéshozatalában azonban eközben már nem vehetne részt az ország.
    Az átmeneti időszakról szóló tervezet a véglegesítés alatt álló kiválási egyezmény része lesz a tervek szerint, a dokumentumot azonban először is megvitatják majd a bennmaradó tagállamok képviselői, mielőtt hivatalosan megküldenék az Egyesült Királyságnak.