Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megkapták az idei első emelt fizetést a hivatásos állomány tagjai

2018-02-07 12:33:00

A napokban érkezett meg az idei első emelt fizetés a hivatásos állomány tagjainak bankszámlájára - jelentette be a belügyi és a honvédelmi tárca államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

    Kontrát Károly, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára elmondta: 2015 júliusában új illetmény- és előmeneteli rendszer lépett életbe a hivatásosoknál, ez 2019-ig átlagosan 50 százalékos illetményemelést irányzott elő az állomány számára. 
    Mint mondta, január 1-jén az illetményemelés negyedik üteméhez érkeztek, újabb 5 százalékkal emelkedett a hivatásos állomány tagjainak fizetése, ezzel a 2015-ös "bázisévhez" képest már 45 százalékkal nőtt az illetményük.     
    Hangsúlyozta: a kormány és a BM határozott szándéka, hogy értékelje és elismerje azt a szolgálatot, amelyet a hivatásos állomány végez a magyar emberek biztonsága érdekében. Az illetményemelés érinti a rendőrség, a katasztrófavédelem, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a titkosszolgálatok hivatásos állományú tagjait. 
    Az államtitkár példaként elmondta: egy tízéves szolgálati viszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű főnyomozó 2015-ben, az életpályaprogram előtt 302 ezer forintot keresett havonta, idén január 1-jétől azonban illetménye már meghaladja a 449 ezer forintot. Egy 15 éves szolgálati viszonnyal rendelkező, középfokú végzettségű tiszthelyettes illetménye 2015-ben 215 ezer forint volt, ez most 320 ezer forintra emelkedett. 
    Kontrát Károly hozzátette: az illetményemelésen túl teljesítménytől függően is kapnak juttatást a hivatásosok, erre idén 12 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez személyenként 100-300 ezer forintot jelent.
    Ezeken túl szólt a fizetési fokozatban történő előresorolásról is, amely 27 ezer munkavállalót érinthet, és havi 7-19 ezer forintos keresetnövekedést jelenthet. 
    Mint mondta, Magyarországon rend és biztonság van, Magyarország Európa és a világ egyik legbiztonságosabb országa, a kormány pedig elismerését és köszönetét fejezi ki ezért a hivatásosoknak. 
    Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára arról beszélt, januártól a katonák illetménye is emelkedett öt százalékkal. Ez a katonáknál is a 2015 óta tartó illetményemelés negyedik üteme, 2019. január 1-jén a következő emeléssel a 2015-ös bázishoz képest 50 százalékkal emelkedik majd a katonák illetménye is. 
    Példaként említette, hogy egy szakaszvezetői rendfokozatban szolgáló katona 2010-ben 138 ezer forintot keresett, ez 2018-ban már 215 ezer forintra emelkedett. Egy pályakezdő, felsőfokú végzettségű tiszt hadnagyi rendfokozatban 2010-ben 260 ezer forintot keresett, idén már 363 ezret. 
    Az államtitkár szólt arról is, hogy január 1-jétől a béren kívüli juttatásokban is változások lesznek a katonáknál, emelkedik a gyermeknevelési támogatás és a tanévkezdési támogatás mértéke is. 
    Vargha Tamás hangsúlyozta, eltökéltek abban, hogy nagyobb megbecsülést és kiszámíthatóbb életpályát biztosítsanak a katonai pályát választóknak, mert a katonáknak is köszönhető, hogy rend és biztonság van Magyarországon. Mint mondta, a katonák a határon a rendőrökkel együtt szolgálnak, emellett mintegy ezren a különböző missziókban teljesítenek szolgálatot, a többi között a migráció forrásországainak tekintett Irakban, Afganisztánban, illetve a Nyugat-Balkánon. 
    Vargha Tamás jelezte: fontos, hogy megtartsák a katonaságnál szolgálókat, illetve, hogy a Zrínyi2026 programban 2026-ra 30 ezer fős legyen a honvédség aktív állománya és 20 ezer legyen az önkéntes tartalékosok száma.