Gedeon napja van. | 2024.03.28

Havazás és hideg idő okoz fennakadásokat Franciaország északi részén

2018-02-06 18:42:00

A januári árvizek után kedden hideg és havazás okozott fennakadásokat Franciaország északi részén.

    A francia meteorológiai szolgálat 32 megyében rendelt el riasztást a közúti közlekedésre vonatkozóan havazás és jegesedés miatt, az Atlanti-óceán partján található Vendée megyétől átlós irányban a német határig, beleértve a párizsi régiót is, ahol a hőmérő higanyszála napközben sem emelkedik fagypont fölé.
    A hétfőn kezdődött havazás a Météo France szerint kedden délután felerősödik, ezért Párizs fő közlekedési útvonalain délután 2 órától megtiltották a 7,5 tonnánál nehezebb járművek közlekedését, s az Eiffel torony sem látogatható a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt.
    Franciaország leglátogatottabb turistalátványosságának kezelője azt ígérte, hogy az internetes közösségi oldalakon tájékoztat "a helyzet alakulásáról".
    Párizsban hétfő óta havazik, a francia fővárosi elővárosaiban már 5-10 centiméter vastagságú a hóréteg, emiatt jelentősek a késések és a fennakadások a vasúti közlekedésben.
    Az ország középső részén helyenként mínusz 10 fokot mérnek.
    Sébastien Léas meteorológus szerint Párizs környékén idén ez az első jelentősebb havas időszak, amelyet a skandináv országok felől érkező hideg levegő és egy délről érkező ciklon okoz.
    A leghidegebb területeken megerősítették a hajléktalanok ellátását, a szociális munkások megpróbálják a fedél nélkül élőket rábírni arra, hogy bemenjenek a hajléktalanszállásokra, az észak-franciaországi kikötővárosban, Calais-ban pedig konténereket és két hangárt állítottak fel, ahol a Nagy-Britanniába átjutni próbáló több száz migráns töltheti az éjszakát.
    A múlt hét végén érkezett hirtelen lehűlés azért is okoz nagy meglepetést, mert Franciaországban az elmúlt évtizedek legmelegebb és legcsapadékosabb januárja volt az idei, amely Párizsban is áradást okozott.