Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több mint 9 ezer tonna ételt mentett meg az élelmiszerbank tavaly

2018-02-06 17:52:00

Csaknem 400 kamionnyi, 9300 tonnányi, 5,2 milliárd forint összértékű ételt mentett meg a kidobástól a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tavaly, ezzel több mint 300 ezer rászorulónak tudott segíteni.

    A szervezetnek az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, hogy becslések szerint az ételfelesleg mennyisége Magyarországon közel 2 millió tonna. Az egyesület úgy látja, ebből 80-100 ezer tonnát lehetne megmenteni.
    Míg napjainkban világszerte hatalmas pazarlás zajlik, egyre nagyobb hangsúlyt kap a feleslegek megmentése is - emelték ki.
    A szervezet két fő célja a pocsékolás csökkentése és a nélkülözés mérséklése. Partnereivel közösen azon dolgozik, hogy egyre több élelmiszert tudjon megmenteni a kidobástól és eljuttatni a nélkülözők asztalára.
    A tavalyi 9300 tonna a korábbi eredmény csaknem kétszerese. Ha kamionokra raknák az ételt, a sor közel öt és fél kilométer hosszan kanyarogna - szemléltették.
    A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermék és húsáru egyaránt megtalálható a nélkülözőknek átadott csomagokban - közölték.
    Az ételek az egyesület 350 partnerszervezetén keresztül több mint 300 ezer rászorulót segítenek. A kedvezményezettek elsődlegesen szegény gyermekek és családok, de nagy számban érnek el időseket, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és más hátrányos helyzetű csoportokat is.
    Az élelmiszerek csaknem 90 százaléka az egyesülettel kapcsolatban álló kereskedelmi láncokból jut el a nélkülözőkhöz, míg a maradék 10 százalék gyártóktól érkezik a szervezet központi raktárába, hogy onnan mielőbb rászorulókhoz juthasson.
    Azt kívánják elérni, hogy rövid távon minden élelmiszeripari szereplő jótékony célra ajánlja fel a feleslegét, ezzel biztosítva a felelős működést.
    Idézték Cseh Balázst, az egyesület elnökét, aki azt mondta, bíznak benne, hogy idén is folytatni tudják a jelentős növekedést, és ebben azok a vállalatok is a segítségükre lesznek, amelyek eddig még nem csatlakoztak a programjukhoz. Nagyon hálásak minden céges partnerüknek, amely étellel, anyagilag vagy szolgáltatással támogatja a munkájukat - tette hozzá.
    A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országban felhalmozódó feleslegek és a rászorulók között, ezzel elősegítve az éhezés és a pazarlás csökkenését. A szervezet egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális szempontokat.
    Fennállása óta, több mint 13 éve gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált ételeket, amelyek között közeli lejáratú vagy csomagoláshibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is megtalálhatóak - olvasható a közleményben.