Auguszta napja van. | 2024.03.29

Újabb gazdasági csomaggal próbálja otthonmaradásra bírni az afrikai migránsokat Olaszország 

2018-02-06 17:40:00

Az Afrikából Európába tartó migrációról egyeztettek Rómában a kiinduló, illetve a tranzitországok, valamint az európai célországok képviselői a szolidaritásról és biztonságról rendezett nemzetközi konferencián kedden. 

    A tanácskozást megnyitó Angelino Alfano olasz külügyminiszter bejelentette, hogy Itália újabb 80 millió euróval finanszírozza az afrikai országok gazdasági és szociális fejlesztését, mindenekelőtt munkahelyteremtést, ami a helyi fiatalok otthonmaradását kívánja ösztönözni. 
    Az olasz diplomácia vezetője elmondta, hogy Olaszország tavaly a közép-afrikai Nigert 100 millió euróval segítette. A külügyminiszter megerősítette, hogy Olaszország missziót készül indítani Nigerbe 470 fős olasz kontingenssel. 
    Angelino Alfano kijelentette, Európában fel kell lépni a populista erőkkel szemben, amelyek "eszközként" használják fel a migrációt arra, hogy "félelmet gerjesszenek és könnyen szerezzenek támogatottságot". Ehelyett a külügyminiszter szerint szerint "szabályozott" migrációt kell biztosítani Európa irányába. 
    Hozzátette, hogy a Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) tavaly 20 ezer menekültet kérdezett meg a líbiai migránstáborokban, és azoknak, akik Európában nem részesültek volna menedékjogban, segítettek visszatérni hazájukba. 
    A római külügyminisztériumban rendezett nemzetközi konferencia a tavaly júliusit követte az Afrikából Európába tartó migrációtól érintett országok részvételével. A mostani tanácskozáson kiinduló országnak számító Niger, Szudán, Csád, Etiópia, a tranzitállam Líbia, Algéria, Tunézia valamint Franciaország, Németország, Spanyolország, Málta és Olaszország képviseltette magát. 
    Jelen volt Federica Mogherini az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, az OIM és az EBESZ vezetője és Todor Sztojanov a soros EU-elnök Bulgária külügyminiszter helyettese is. 
    Thomas Greminger az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára kijelentette, a migrációra csakis a kiinduló, a tranzit és a befogadó országok közötti együttműködés adhat megoldást. Megjegyezte, hogy az Olaszország és Líbia között tavaly született migrációs megállapodás - amely az utóbbi hónapokban lassította a dél-olaszországi partokon kikötők számát - nem szoríthatja háttérbe az emberi jogok tiszteletben tartását.