Auguszta napja van. | 2024.03.29

Számos évforduló alkalmából készül különleges programokkal idén a Hadtörténeti Intézet és Múzeum

2018-02-06 14:05:00

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum száz, a Magyar Honvédség 170 éves, de ezen felül is több más évforduló alkalmából számos különleges programot, kiállítást, konferenciát tervez ebben az évben a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum - tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t.

    Közleményükben azt írták: a Magyar Honvédség 170 éves programsorozat részeként, márciusban, a szokásosnál nagyobb "Forradalmi Forgatag" rendezvénnyel várják majd a látogatókat. Az elmúlt 170 évről vándorkiállítást szervez a múzeum, melynek angol nyelvű verziója a tervek szerint Brüsszelben, Norfolkban, Monsban is megtekinthető lesz, továbbá a Visegrádi Együttműködés (V4) országaiba is elviszik majd.
    Az évfordulók apropóján a LAJTA monitor múzeumhajó idén nem csak a Parlament előtt lesz látogatható. Magyarország legrégebbi, az első világháború alatt szolgált folyami hadihajója Győrtől Mohácsig tizenegy Duna-parti városban lesz majd megtekinthető. A tervek szerint 3-5 napot horgonyozik majd egy-egy város kikötőjében.
    Májusban egy "különleges" rendezvényt is terveznek a budai Várban található Hadtörténeti Intézet és Múzeumban: "sörest" keretében várják majd a hadtörténet iránt érdeklődő fiatalokat.
    A Múzeumok éjszakáján 2018-ban a sport és a honvédelem kapcsolatát hangsúlyozva bemutatják a tradicionális katonai sportokban - mint például a lovaglás, vívás, küzdősportok, - a múltban és jelenben kiemelkedő teljesítményt elért katonasportolókat.
    Augusztusban Guinness rekord kísérlet keretében, az idén százéves múzeum száz órán át tart majd nyitva és várja a látogatókat 5 napon és 4 éjszakán át.
    Amellett, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén száz, a Magyar Honvédség 170 éves, Görgei Artúr 1848-49-es honvédtábornok, hadügyminiszter 200 éve született. Százéves a magyar katonai ejtőernyőzés, s szintén száz éve fejeződött be az I. világháború. Emellett idén van a doni katasztrófa 75. évfordulója, míg a magyar hadisírgondozás 25 éves - fejtették ki.
    Mindezek nyomán a hadtörténeti múzeum több időszaki kiállítást is tervez ebben ez évben. Megemlékeznek a Szent István Csatahajó elsüllyedésének századik évfordulójáról, a múzeum földszintjén folytatódik a Magyar Néphadsereg bemutatása egészen a rendszerváltás idejéig. Ezek mellett az elmúlt száz évben a hadörténeti múzeum falai között történteknek is szeretnének egy tárlattal, valamint egy kültéri fotókiállítással is emléket állítani.
    A magyar katonai ejtőernyős alakulatnak mindig is otthont adó Szolnokon, a "REPTÁR épületében" állítják fel a száz éves a magyar katonai ejtőernyőzés munkacímű vándorkiállítást, mely több városban, egyetemen is látható lesz majd.
    Közleményükben kitértek arra is, hogy ebben az évben több külföldi projektben is gondolkodnak. A csehországi Dobranyban egy kisebb tárlat keretében, a helyi születésű Ormai Norbert honvéd ezredesről, az 1849. augusztus 22-én kivégzett első aradi vértanúról készül kiállítás. 2018 novemberében Londonban, a National Military Museummal nyílik közös kiállítás, amely a brit könnyűlovasság magyar vonatkozásait, illetve a huszárság történetét mutatja majd be. Májusban pedig a varsói múzeummal közösen tartanak lengyel napot a hadtörténeti múzeumban, melynek központi témája az 1944. augusztusi varsói felkelésben vállalt magyar katonai szerepvállalás lesz - fejtették ki.
    A február elsején újra megnyílt Hadtörténeti Intézet és Múzeum, keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között várja látogatóit a budai Várban. Az aktuális programokról bővebb információ található az intézmény honlapján (www.militaria.hu), illetve Facebook-oldalán található - olvasható közleményükben.