Auguszta napja van. | 2024.03.29

Semjén Zsolt Kínában tárgyal 

2018-02-06 09:54:00

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kínában tárgyal a pekingi és sanghaji politikai felsővezetés több képviselőjével - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden az MTI-t.

    A közlemény szerint Semjén Zsolt február 3. és 9. között hivatalos látogatáson tartózkodik a Kínai Népköztársaságban, a kétoldalú politikai, gazdasági, kulturális, illetve turisztikai kapcsolatok további fejlesztéséről tárgyal. 
    A miniszterelnök-helyettes találkozott kínai kollégájával, Liu Jen-tung miniszterelnök-helyettessel is.  
    A közlemény szerint a tárgyalásain Semjén Zsolt kiemelte, hogy a két ország gazdasági együttműködésének egyik legkiemelkedőbb, a közép-európai régióra is pozitív hatással bíró zászlósprojektje a Budapest-Belgrád vasútvonalhoz köthető infrastrukturális beruházás, amelyet a magyar kormány továbbra is határozottan támogat. 
    A felek egyeztettek a két ország közötti újabb közvetlen légi járatok indításának lehetőségeiről, amely hatékonyan szolgálhatná a kétoldalú turisztikai kapcsolatok további fejlesztését. Áttekintették továbbá a magyar agrártermékekre vonatkozó exportengedélyek, valamint a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok bővítésének lehetőségeit. 
    Az egyeztetéseken a fentieken kívül hangsúlyt kapott a kutatás-fejlesztés-, a kulturális-, oktatási- és sport területén való együttműködés további fejlesztése - olvasható a közleményben.