Gedeon napja van. | 2024.03.28

A dél-koreaiak felkészülten fogadják a vendégeket

2018-02-06 09:36:00

A dél-koreai szervezők szervezetten és rendkívül kedvesen fogadják a pénteken rajtoló phjongcshangi téli olimpiára érkező vendégeiket.

    A tökéletesen megtervezett és felkészült fogadás az első pillanatban nyilvánvalóvá válik, ugyanis a játékok hivatalos repterein, így Incshonban is az akkreditációval rendelkező sportolók, szakvezetők és médiamunkatársak számára külön beléptetést biztosítanak az országba.
    Az önkéntesek innentől kezdve, amint észreveszik, hogy valaki elbizonytalanodik, azonnal ott teremnek, s nemcsak útba igazítják az embereket, hanem az adott helyre el is kísérik. Jó példa erre, hogy nemcsak az incshoni reptérről induló gyorsvasút állomásához vezetik az utazókat, hanem a jegyének megfelelő helyre állítják, azaz oda, ahol az adott vagon meg fog állni.
    Az önkéntesek kedvességére jellemző, hogy akár a csomagokat is a vállukra kapják, ezzel is könnyítve az utazástól elcsigázott érkezők dolgát. Szintén pozitívum, hogy korábbi hírekkel ellentétben kielégítő a nyelvtudásuk, így igen hatékony segítséget jelentenek.
    A gyorsvasutat, amely az incshoni repteret összeköti Szöullal, a havas sportoknak otthont adó Phjongcshanggal és a jeges versenyek helyszínével, Kangnunggal, 2012 júniusában kezdték építeni és tavaly adták át. A helyenként 250 km/órás sebességgel haladó vonat kevesebb mint két óra alatt jut el a Sárga-tenger partjánál fekvő Incshonból a félsziget másik felén, a Keleti-tengernél lévő Kangnungba. A két fő helyszín közti távolságot pedig mindössze 37 perc alatt teszi meg.
    Jelenleg mindkét helyszínen tiszta, napsütéses idő, de kifejezetten dermesztő hideg fogadja az érkezőket. Éjszaka a hegyekben mínusz 19 Celsius-fok volt, de Kangnungban is mínusz 10 fok alatt maradt a hőmérséklet. Ami viszont jó hír a pénteki nyitóünnepség előtt, hogy a hét második felére enyhülést várnak a meteorológusok, azaz elképzelhető, hogy aznap még éjszaka is csak fagypontig süllyed majd a hőmérséklet a 700 méter magasan fekvő Phjongcshangban.