Gedeon napja van. | 2024.03.28

A hónap közepén rendezik meg Budapesten a 25. FeHoVát

2018-02-05 15:35:00

Változatos programokkal, szakmai előadásokkal, versenyekkel, bemutatókkal ünnepli a hónap közepén fennállása 25. évfordulóját a Kárpát-medence legnagyobb fegyver- horgász- és vadászkiállítása (FeHoVa), ahol több mint 10 országból várhatóan mintegy 300 kiállító mutatja be a legújabb eszközöket és módszereket - közölte a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója hétfőn Budapesten.

    Ganczer Gábor elmondta: a Hungexpo vásárközpontban mintegy 40 ezer négyzetméteren mutatják be a kiállítók az érdeklődőknek az újdonságokat és a hagyományokat. Így például a jubileum tiszteletére "A Vajdahunyad várának titkai" címmel a múzeum rejtett kincsei lesznek láthatóak. Széchenyi Zsigmond barátja, Windisch-Grätz herceg trófeagyűjteményének legszebb darabjait pedig "Álmaim vadászháza" címmel állítják ki. 
    A kiállítás díszvendége Románia. Bemutatkoznak a látogatóknak keleti szomszédunk vadász- és kiránduló területei, díjnyertes trófeái. Továbbá látható lesz az ország első horgászfotó-kiállítása - a Jubileumi FeHoVa horgászverseny legjobb képeiből. Az egy éven át tartó verseny díjátadója a kiállításon lesz, a Horgász színpadon.
    A vezérigazgató jelezte: a vásárközpont megújul 2021-re, a Budapesten tartandó vadászat világkiállításra. A beruházás, amely tartalmazza két új pavilon felépítését és egy konferenciaközpont kialakítását, valamint a teljes környezet megújítását, 10 milliárd forintos nagyságrendű, amelyet a Hungexpo és a kormány közösen finanszíroz, de a projektnek még nincs elfogadott költségvetése - tette hozzá.
    Marghescu Tamás, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) vezérigazgatója úgy fogalmazott: a FeHoVa fontos esemény, kiemelte: különösen fontos, hogy minél több fiatal ismerkedhessen meg testközelből a vadászattal, a természeti környezettel. Újságírói kérdésre elmondta, az afrikai sertéspestis terjedésének megállítására nem a vaddisznók gyérítése jelenti a megoldást, hiszen a kórokozót - egyes vélemények szerint - madarak is terjeszthetik, hanem a megfelelő higiéniai feltételek megteremtése és annak széleskörű megismertetése az emberekkel.
    Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettese  arról beszélt, hogy a horgászat egyre népszerűbb Magyarországon, amit az is mutat, hogy - az adatok szerint - mintegy 440 ezren hódolnak ennek a kedvtelésnek az országban. A gyerekek között is egyre népszerűbb ez az elfoglaltság, közülük mintegy 60 ezren horgásznak. Hogy számuk még inkább növekedjen, a Mohosz programot indított a múlt évben - a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával - a horgászat tanórán kívüli iskolai népszerűsítésére.
    Emellett a 25. jubileumi FeHoVa kiállításon külön bemutatót tervez a Mohosz saját standján az elmúlt negyedszázad különleges sporteseményeiből és "FeHoVa-pillanataiból", továbbá előadásokat szervez szakírókkal, közönségtalálkozókat hirdet a horgászat hazai nagyköveteivel. 
    A kiállítást az érdeklődők február 15-18. között tekinthetik meg Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban.