Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kásler Miklós: javult a rákos betegek gyógyulásának aránya 

2018-02-05 08:40:00

Az ezredforduló óta növekvő daganatos megbetegedési szám mellett javult a rákos betegek gyógyulásának aránya, 12 százalékkal csökkent a halálesetek száma - mondta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap, a rákellenes küzdelem világnapján.

    A főigazgató hangsúlyozta: a rákos megbetegedések egyharmadát meg lehet előzni - ezért rendkívül fontosak a szűrések -, és több mint felét meg lehet gyógyítani.
    Közölte: Magyarországon az elmúlt években egyre emelkedő daganatos megbetegedési szám mellett csökken a halálozás. A legtöbben 1999-ben haltak meg ilyen megbetegedésekben, azt követően viszont egyre több beteg kezelése során egyre kevesebb a haláleset, ez 12 százalékos javulást jelent, ami az onkológiában nagyon jelentős - fogalmazott Kásler Miklós.
    Azzal kapcsolatban, hogy a nap folyamán átadták az Országos Onkológiai Intézet 1,7 milliárd forintból beszerzett új sugárterápiás eszközét, elmondta: az intézet négy új, kiváló minőségű besugárzókészüléket kapott. Ezek egyike lehetővé teszi, hogy eddig nagyon nehezen besugarazható szerveket bizonyos esetekben ne kelljen megoperálni, a készülék kiváltja a műtétet például egyes tüdő-, a máj- vagy agytumornál.