Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szilágyi Péter: a cserkészek gyermekkortól őrzik a nemzeti kultúrát, hagyományt és identitást

2018-02-04 17:18:00

A cserkészség életforma és elköteleződés, olyan jellemformáló erő, amellyel a közösség tagjai a nemzeti kultúrát, hagyományt és identitást gyermekkortól őrzik - mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a San Franciscóban rendezett magyar cserkészbálon. 

    A Miniszterelnökség vasárnapi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Szilágyi Péter szombat este a 45. alkalommal megrendezett magyar cserkészbálon hangsúlyozta: a cserkészek őrző-védő tevékenysége az anyaországtól több ezer kilométerre élő magyarság fennmaradásának biztosítéka. 
    A cserkészcsoportok mellett fontos kiemelni a Magyar Katolikus Misszió és a San Francisco környéki magyar iskola tevékenységét is, amelynek tagjai "nagyban hozzájárulnak a magyar kultúra virágzásához" az Egyesült Államok nyugati partján - hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.
    Szólt arról is, hogy a kormány az elmúlt nyolc évben olyan nemzetpolitikai stratégiát épített fel, amely határokon átívelve összefogja a magyar közösségeket, kiemelt figyelmet fordítva a Kárpát-medencén kívül élőkre is. Részletezte: 2018-ban két új pályázatot írtak ki a diaszpórában élők számára, összesen 500 millió forint keretösszegben; a hétvégi magyar iskolák támogatására 200 millió, míg a diaszpóra szervezeteknek 300 millió forintot különítettek el. 
    Hozzátette: a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága a Rákóczi Szövetséggel együttműködve pályázatot hirdetett ezer, diaszpórában élő 10 és 29 év közötti magyar fiatalnak, hogy megismerjék a Kárpát-medencét. A 5-10 napos tanulmányi utakra idén január és december között kerül sor. 
    A magyar kormány 2010 óta biztos hátországként áll a diaszpóra magyarsága mögött, azonban ahhoz, hogy ez a jövőben is így maradjon és a megkezdett munka folytatódjon, fontos, hogy a külhonban élő magyarok is hallassák hangjukat a közelgő magyarországi országgyűlési választásokon - olvasható a közleményben.