Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több mint hétmilliárd forintból fejleszthetik a Szent Rókus Kórházat az elkövetkezendő években

2018-02-01 17:50:00

Jelentős fejlesztés előtt áll a Szent Rókus Kórház, amely idén 406 millió forintot, hosszú távon további mintegy 7 milliárdot fordíthat fejlesztésre az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében - közölte Bajkai István (Fidesz-KDNP) Erzsébetváros alpolgármestere, választókerületi elnök, országgyűlési képviselőjelölt csütörtökön Budapesti sajtótájékoztatón.

Az EBP keretében az idén 406 millió forint áll rendelkezésre az intézet fejlesztésére. Ebből 200 millió forintot orvosi műszerekre fordíthatnak - mondta Bajkai István hozzátéve, hogy az intézet lehetőséget kap arra, hogy 206 millió forintos keretből megtervezze a következő években a mintegy hétmilliárdos költségvetésből megvalósuló fejlesztését.
    Közölte, a 200 millió forintos műszerbeszerzéssel elsősorban az egynapos sebészeti ellátást fejlesztik. A hétmilliárd forintos hosszútávú fejlesztés során a kórházban járóbeteg ellátási részleg, és tíz kezelőhelyes dialízis centrum kialakítása, illetve fejlesztése valósulhat meg. A fejlesztés során a kórházban korszerű 2-4 ágyas komfortos kórtermeket, ezen belül 150 ágyas kardiológiai rehabilitációs centrumot és 50 ágyas gasztroenterológiai rehabilitációs profilú, illetve 90 ágyas krónikus belgyógyászati osztályt alakíthatnak ki.
    Továbbá központi műtőblokkot, az egynapos sebészeti centrum számára négy sebészeti és 2 szemészeti műtőt, valamint a hozzá tartozó fektetőket és kiszolgáló tereket alakítanak majd ki - mondta el Bajkai István hozzátéve, hogy intézetben endoszkópos labor, gyógyszertár valamint új, 500 adagos konyha is lesz.
    Az intézet rendelő részén 50 ágyas ápolási osztályt, igazgatás, gazdasági és műszaki irodákat alakítanak ki, és felújítják a közösségi WC-ket.
    Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár elmondta, hogy 2007-ben megküldték a kórháznak a "halálos ítéletét", de néhány maroknyi ember kitartó munkával elérték, hogy az intézet ma is létezik.
    Közölte, EBP keretében a teljes főváros és a környéken lakók ellátást újraszervezik. A program során a következő nyolc-tíz évben több mint 700 milliárd forintot költenek el fejlesztésre.
    Göböl Zsolt, a Szent Rókus Kórház főigazgatója elmondta, az intézet Európa egyik legrégebbi kórháza, 1798-ban adták át, és az egyetlen magyar kórház, amely bekerült a magyar örökség aranykönyvbe.
    Céljuk, hogy magas szintű egynapos sebészeti centrum alakuljon ki megfelelő műszerezettséggel - közölte.
    Göböl Zsolt megjegyezte, évente több mint negyvenezer műtétet végeznek.