Gedeon napja van. | 2024.03.28

Májusra elkészül a felújított szabadtéri színpad Nyíregyházán

2018-02-01 16:21:00

Várhatóan májusra befejeződik a szabadtéri színpad rekonstrukciója Nyíregyházán, az 1,2 milliárd forint értékű beruházás során teljesen megújul a nyírségi megyeszékhely jellegzetes kulturális ingatlana.

    Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója a fejlesztés részleteit ismertető csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a teátrum négy évre kapta meg a szabadtéri színpad üzemeltetésének jogát, tavaly pedig már a 97 százalékos nézettséggel mentek az előadások a belvárostól nem messze lévő, a Benczúr téren található létesítményben.
    A felújítás szükségességét indokolva az ügyvezető igazgató árról beszélt, hogy az ingatlan állapota az elmúlt években nagyon leromlott, kicsi volt a színpad, valamint a kiszolgáló helyiségek és a műszaki eszközök sem voltak olyan állapotban, amelyek lehetővé tették volna egy-egy nagyobb produkció bemutatását. Emellett nagy költséget jelentett a hang-, a fény-, és a színpadtechnika bérlése is, a beruházás révén azonban a következő szezontól a legmodernebb technika fogja szolgálni a közönséget.
    Az új nézőtér 950 néző befogadására lesz alkalmas, de pótszékekkel akár 999 néző is elhelyezhető lesz. Korszerű kiszolgáló épületeket építenek vizesblokkokkal, kisebb és csoportos vendég öltözőkkel, pihenőszobákkal, több raktárral és büfével, felújítják az emblematikus keleti és nyugati kaput, ezek megjelenésükben illeszkedni fognak a színpad hangulatához - ismertette a részleteket Kirják Róbert.
    Szavai szerint teljesen megújul a növényzet, előrenevelt fákat telepítenek, fémvázas, eltolható ponyvaszerkezetet kap a színpad és a nézőtér, hangfogó falakat építenek, elvégzik a gépház, a rózsakert és a szökőkút teljes rekonstrukcióját, emellett éjszakai- és hangulatvilágítást kap az egész színpad és környezete.
    A kivitelezés 2017 októberében indult és 2018 májusában fejezik be a rekonstrukciós munkálatokat. Kirják Róbert megjegyezte, a tervek szerint a próbaüzem után augusztusban egy "gigaprodukcióval" nyitják meg a nyíregyházi szabadtéri színpadot.