Auguszta napja van. | 2024.03.29

ÁSZ: a DK alelnökei tartózkodjanak a rágalmazástól!

2018-02-01 15:30:00

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felszólította a Demokratikus Koalíció (DK) alelnökeit, hogy tartózkodjanak az ÁSZ rágalmazásától.

    A számvevőszék csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy az ÁSZ senkit nem fenyegetett meg, hanem hivatalos levélben hívta fel az érintettek - így Molnár Csaba és Varjú László - figyelmét, hogy az elmúlt hetekben tett nyilatkozataikban valótlanságokat terjesztettek és jogellenes módon rágalmazták az Állami Számvevőszéket, megsértve annak jó hírnevét. 
    Kiemelték: a DK alelnökei az elmúlt hetekben az Állami Számvevőszék működését és ellenőrzési tevékenységét érintő, valótlan, az ÁSZ hírnevét sértő politikai nyilatkozatokat tettek, többek között bűncselekménnyel vádolták meg a számvevőszéket. Erre reagálva az ÁSZ levelében felhívta az érintettek figyelmét nyilatkozataik valótlan tartalmára és esetleges jogi következményeire - idézték fel. Hozzátették: az ÁSZ a levélben kérte az érintetteket, hogy a jövőben tartózkodjanak a számvevőszék ellenőrzési tevékenységére és intézményi függetlenségére tett valótlan, megalapozatlan és a jó hírnév megsértésére alkalmas kijelentésektől.
    Hangsúlyozták: az ÁSZ ellenőrzéseit szigorú szakmai standardok alapján, transzparens módon, minden egyéb szervezettől függetlenül, pártatlanul végzi. Az ÁSZ független a politikától, nem vesz részt a politikai küzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel politikai szempontokat - írták. Közölték: az ÁSZ a pártok ellenőrzésekor mindenben a vonatkozó és hatályos törvények előírásai és a minden pártra egységesen érvényes eljárási szabályok szerint, mint jogalkalmazó járt és jár el.
    A számvevőszék kitért rá: az ÁSZ a magyar jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, így a minden alapot nélkülöző, de az ÁSZ-szal szembeni közbizalom aláásására alkalmas kijelentések, az ÁSZ jó hírnevét sértő politikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések a magyar demokratikus jogállam alapjait veszélyeztetik.
    Emlékeztettek: a számvevőszék a DK ellenőrzésekor a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával és a minden pártra vonatkozó eljárási szabályok szerint járt el. A törvényi előírás szerint a jelentés megállapításai és javaslatai alapján az ellenőrzött szervezetek vezetőinek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük, amelyet kötelesek megküldeni az ÁSZ részére - közölték.