Auguszta napja van. | 2024.03.29

Moszkvában lezárták az elnökjelölt-aspiránsokat támogató aláírások átvételét

2018-01-31 19:40:00

Lezárta az orosz elnökjelölt-aspiránsokat támogató aláírások átvételét szerdán az orosz Központi Választási Bizottság.

    A testülethez a szerda esti határidőre hat jelöltaspiráns adta le az aláírásokat: Vlagyimir Putyin (függetlenként indul), Grigorij Javlinszkij (Jabloko párt), Borisz Tyitov üzleti ombudsman (Növekedés Pártja), Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség), Kszenyija  Szobcsak (Polgári Kezdeményezés) és Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái).
    A függetlenként rajthoz álló Putyin elnök stábjának 300 ezer, a parlamenten kívüli pártok jelöltjeinek pedig 100 ezer aláírást kellett összegyűjteniük. A parlamenti pártok esetében a választási törvény eltekint a támogatottság bizonyításától, közülük a konzervatív-nacionalista Liberális Demokrata Párt Vlagyimir Zsirinovszkijt, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja pedig Pavel Grugyinyint jelölte az elnöki tisztségre.
    Ilyen módon, ha a választási bizottság az aláírásokat hitelesnek minősíti, a szavazólapokra nyolc jelölt neve kerül majd fel. Az elnökválasztást, amelynek a közvélemény-kutatások szerint Putyin az egyértelmű favoritja, március 18-án tartják majd Oroszországban.
    Eredetileg 67 aspiráns jelentette be indulási szándékát, akik közül eddig 59 morzsolódott le a jelöltállítási folyamat valamelyik szakaszában.