Emma napja van. | 2024.04.19

Csak a biztonságos országok maradhatnak versenyképesek a turizmusban

2018-01-31 15:15:00

Hosszú távon csak a biztonságos országok maradhatnak versenyképesek a turizmusban, mivel az úti célok kiválasztásánál ma már ez az egyik legfontosabb szempont - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerdán Budapesten, a szervezet sajtótájékoztatóján.

    Hangsúlyozta, hogy Magyarország a biztonság miatt is rendkívül kedvelt úti cél, népszerűségét az utóbbi évek adatai is gazolják.
    Ismertette, hogy Magyarországon a turisták 2017-ben novemberig annyi vendégéjszakát töltöttek el, mint 2016-ban összesen, és az egész éves szám tavaly valószínűleg megközelítette, illetve elérte a 30 millió vendégéjszakát, ami majdnem 50 százalékos emelkedés 2010-hez képest. A kereskedelmi szálláshelyek bevétele ennél is jóval nagyobb arányban, 112 százalékkal nőtt tavaly a 7 évvel korábbiakhoz képest - tette hozzá.
    A legnépszerűbb idegenforgalmi ágazatok egyike továbbra is a gyógyturizmus: a belföldi bruttó szállásdíj-árbevétel 42 százaléka keletkezett gyógyszállókban, 2010 azonos időszakához képest 2017 első kilenc hónapjában több mint 91 százalékkal emelkedett az egészségmegőrzési céllal utazók száma belföldön és 131,5 százalékkal költöttek többet, mint 7 éve - közölte.
    Hangsúlyozta, hogy jelentősen nőtt a külföldi turisták száma is, a tavalyi évre vonatkozó becslések szerint a vendégéjszakák számát tekintve a Szlovákiából érkezőknél 160 százalékos az emelkedés 2010 óta. A csehek 105 százalékos növekedéssel 880 ezer, az Egyesült Királyságból és Lengyelországból érkezők 96 százalékos növekedéssel 1 millió és 750 ezer vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, és 90 százalék fölötti bővülés köthető az orosz turistákhoz is. A tíz legnagyobb küldő ország sorából kiemelkedik az Egyesült Államok - az amerikai turisták 7 év alatt 81 százalékos növekedéssel tavaly 750 ezer vendégéjszakát töltöttek el -, míg a Romániából érkezők 65 százalékkal, az Olaszországból érkezők pedig 49 százalékkal többet, mint 2010-ben. Ázsiából 150 százalékos - Koreából és Kínából 350 százalékos - volt a növekedés tavalyig, de a legnagyobb küldő piac továbbra is Németország: a német vendégek tavaly több mint 2 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon - mondta Guller Zoltán, aki szerint a külföldiek érkezését ösztönözheti a közvetlen repülőjárat indulása Budapest és New York között, valamint az is, hogy a legnagyobb online kínai utazási iroda Budapestre hozza európai központját.
    Az MTÜ vezérigazgatója szerint az állami és önkormányzati beruházások is hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország "vonzóbb, mint valaha". A panziófejlesztési pályázat sikerét mutatja, hogy már majdnem 600 panzió jelentkezett több mint 21 milliárd forint támogatásért, a jelentkezési határidő március 14-ig meghosszabbodott - tette hozzá.
    Az idegenforgalmi célú intézkedések közül kiemelte, hogy a szállodák és panziók létesítését támogató pályázat a következő hónapokban az egész országra kiterjed, hamarosan elkezdődik a világörökségi helyszínek fejlesztése csaknem 10 milliárd forint értékben, Esztergom 12 milliárd forint turisztikai célú beruházáshoz jut, korszerűsödnek a kalandparkok a Balaton körül és a Dunakanyar több településén, valamint Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Hévízen és még országszerte számos településen jelentős fejlesztések indulnak. Az első balatoni projekt 70 kilátópontot szervez hálózatba, emellett megújulnak a tiszai és a dunai strandok, csaknem száz borászat kap turisztikai célú támogatást és újabb turisztikai térségek - a budapesti agglomeráció, Szeged és Makó, a Mátra és a Bükk - kijelölésére kerülhet sor - ismertette a turisztikai ügynökség vezetője.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó