Csongor napja van. | 2024.04.16

Putyin "barátságtalan lépésnek" minősítette az orosz üzletemberek és tisztségviselők amerikai listázását

2018-01-30 18:44:00

A kétoldalú kapcsolatokat megterhelő "barátságtalan lépésnek" minősítette Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Moszkvában az amerikai kormánynak azt az intézkedését, hogy listát állított össze neves orosz üzletemberek és tisztségviselők neveivel.

    "Nem értem, hogy mi értelme van az ilyen lépéseknek, de ez (a lista közlése) nyilvánvalóan barátságtalan lépés, bonyolultabbá teszi az amúgy is nehéz helyzetben lévő orosz-amerikai kapcsolatokat, és nyilvánvalóan árt a nemzetközi kapcsolatok összességének is" - mondta Putyin az elnökválasztási kampánystábja tisztségviselőivel megtartott találkozóján. 
        Ironikuson  azt mondta: "bántó" számára, hogy személy szerint nem került fel a listára. Hozzátette, hogy Moszkva egyelőre nem készül a viszonyt tovább romboló válaszintézkedésekre Washingtonnal szemben.
    "Mit akarnak ők? Maguknak kell eldönteniük, hogy mit akarnak. Mi tudjuk hogy mit akarunk: hosszú távú, stabil, a nemzetközi jogon alapuló kapcsolatokat akarunk kiépíteni (az Egyesült Államokkal)" - fogalmazott az orosz vezető.
    Mint mondta, Moszkva türelmesen fog törekedni a kapcsolatok fejlesztésére, olyan mértékben, amilyenre maga Washington is hajlandó.
    Más témákról szólva Putyin azt hangoztatta, hogy az orosz sportolókkal szembeni nemzetközi fellépés "az Oroszország elleni támadás egy másik vonala". Úgy vélekedett, ez azzal áll összefüggésben, hogy a sportban elért sikerek egységbe tömörítik a nemzetet, ami "úgy látszik, nem tetszik valakinek".
    Szavai szerint a világ sportját és az olimpiai mozgalmat nem lenne szabad "a piszkos politikai konyha hátsó udvarává" változtatni. Hangsúlyozta, hogy Moszkvának folytatnia kell az együttműködést a nemzetközi sportszervezetekkel.
    Putyin furcsállásának adott hangot amiatt, hogy az orosz sportolók doppingolására vonatkozó vádak "az idióta" Grigorij Rodcsenkov állításain alapulnak, akinek "nyilvánvaló problémái" voltak a törvénnyel. Rodcsenkov, a moszkvai doppingellenes labor Egyesült Államokba szökött vezetője volt az, aki felhívta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség WADA)figyelmét a szocsi olimpián történt visszaélésekre.
    Putyin szerint az általa hiteltelennek minősített Rodcsenkovot már azelőtt le kellett volna csukni, hogy kinevezték a moszkvai labor élére. Emlékeztetett rá, hogy a volt tisztségviselő szuicid hajlamú volt és megismételte korábban is elmondott meggyőződését, miszerint Rodcsenkov az amerikai titkosszolgálatok befolyása alatt áll.
    Az orosz elnök egyebek között azt is hangoztatta, hogy az oroszok számára közös "szuperfeladat" az, hogy a fő világtendenciákkal összhangban erős előretörést érjenek el az ország fejlődésében. A találkozón Putyin felszólította kampánymegbízottjait, hogy ne tegyenek teljesíthetetlen ígéreteket.