Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kártérítést ítélt meg három orosz aktivistának az Emberi Jogok Európai Bírósága

2018-01-30 14:05:00

Kártérítésre kötelezte az orosz kormányt kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) három ellenzéki aktivista számára, akiket 2012-ben tartóztattak le Moszkvában a Vlagyimir Putyin elnök újraválasztása elleni tiltakozások során.

    A döntés egyelőre nem jogerős; Oroszország és az érintettek is fellebbezhetnek.
    Az Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság kedden közölt határozata értelmében Oroszországnak 35 ezer euró kártérítést és 600 euró perköltséget költségtérítést kell kifizetnie Andrej Barabanov, Alekszej Polihovics és Sztyepan Zimin számára, akiket mintegy két évig tartottak fogva a moszkvai Bolotnaja téri tüntetésben való részvételük miatt. A közel kétéves előzetes fogva tartásukat követően az aktivistákat három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.
    A bíróság indoklása szerint az aktivistákkal szemben foganatosított intézkedések - a tárgyalások alatt üveg kabinokban és fém ketrecekben tartották őket - embertelenek és megalázóak voltak, továbbá aránytalanok az elérni kívánt célhoz képest. Véleményük szerint a hatóságok megsértették a gyülekezés és az egyesülés szabadságához való jogot, az eljárás során pedig nem biztosították a tisztességes eljáráshoz való jogot sem.
    A moszkvai Bolotnaja téren 2011 és 2013 között ellenzéki tüntetések sora zajlott le, mert a tiltakozók szerint a 2011-es parlamenti választáson a kormánypárt csalást követett el. A Bolotnaja téren mintegy 400 embert vettek őrizetbe, a tüntetők és rendőrök közötti összecsapásokban több tucatnyian megsérültek. Mindkét oldal a másikat vádolta provokációval. Több tüntetőre több évi szabadságvesztést szabtak ki Oroszországban, miután erőszak szervezése miatt elmarasztalták őket. A főleg Moszkvára és Szentpétervárra összpontosuló megmozdulások végül fokozatosan elhaltak.