Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kiszivárgott tanulmány: a brit gazdaság mindenképpen megsínyli a kilépést az EU-ból

2018-01-30 13:28:00

A brit gazdaság mindenképpen megszenvedi Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, bármilyen eredménnyel végződnek is az EU-tagság megszűnése utáni kapcsolatrendszerről szóló tárgyalások - áll egy kiszivárgott brit kormányzati tanulmányban. Kormányzati források szerint azonban "félkész tervezetről" van szó, amely nem tartalmazza a brit kormány által célként kitűzött, "testreszabott" átfogó megállapodás várható kedvező hatásait.

    A Buzzfeed amerikai hírportálhoz eljutott, állítólag brit kormányzati szakértők által készített tanulmány szerint - amelyet kedden a BBC is részletesen ismertetett - a brit hazai össztermék (GDP) halmozott növekedési vesztesége a következő 15 évben akkor is elérné az 5 százalékpontot a folytatódó EU-tagság esetén elérhető kumulatív növekedéshez képest, ha Londonnak sikerül az Európai Unióval átfogó szabadkereskedelmi megállapodásra jutnia a Brexit utáni időszakra.
    A tanulmány szerint abban az esetben, ha semmiféle megállapodás nem születik, és az Európai Unióval folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép életbe - amely vámok megjelenésével járna -, az a másfél évtizedes előrejelzési távlatban összesen 8 százalékpontnyi GDP-növekedési veszteséget okozna a brit gazdaságban.
    Még a legkedvezőbb Brexit-forgatókönyv is, amelynek alapján Nagy-Britannia az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagja marad, és így továbbra is hozzáfér az EU egységes belső piacához, 15 év alatt 2 százalékpontos növekedési elmaradást okozna a további EU-tagság esetén elérhető ütemhez képest a kiszivárgott tanulmány szerint.
    A BBC kedden név nélkül idézett egy kormányzati illetékest, aki szerint egy "korai szakaszban járó tervezetről" van csak szó, amely különböző, már létező és mások által alkalmazott megoldásokat, valamint "egyéb külső becsléseket" vett figyelembe. Nem tartalmazza azonban azokat a hatásokat, amelyeket az Európai Unióval a brit kormány szándékai szerint kialakítandó "mély és különleges viszonyrendszer" gyakorolna a brit gazdaságra.
    A kormányzati illetékes szerint a kiszivárgott tervezet következtetései mindemellett nagyon erősen függnek "mindenféle feltételezéstől", és számos eleme feltételes becslésekre alapul.
    Nagy londoni elemzőházak is felhívták azonban a figyelmet legutóbbi tanulmányaikban arra, hogy hosszú távon súlyos gazdasági veszteségeket okozhat, ha Nagy-Britannia átfogó kereskedelmi megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.
    A Cambridge Econometrics nevű tekintélyes gazdaságkutató központ londoni elemzőrészlegének legfrissebb előrejelzési forgatókönyve szerint ha Nagy-Britannia és az EU között nem jön létre szabadkereskedelmi megállapodás, és a kétoldalú kereskedelmi forgalomra a Kereskedelmi Világszervezet szabályrendszere lép életbe, akkor 2030-ig 480 ezernél több munkahely szűnne meg Nagy-Britanniában, és a brit hazai össztermék értéke 2030-ban 3 százalékkal - 55 milliárd fonttal (csaknem 20 ezer milliárd forinttal) - lenne alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság abban az évben az Európai Unió tagjaként elérhetne.
    A ház számításai szerint ugyanebben az időszakban 50 milliárd font értékű potenciális közvetlen külföldi tőkebefektetés is elveszne.