Gedeon napja van. | 2024.03.28

Átadták az M1-es autópályán a tengelysúlymérő ikerállomást Mosonmagyaróvár közelében

2018-01-26 16:11:00

Átadták az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár közelében, a Lajta pihenőhelyen a túlsúlyos teherautók kiszűrését szolgáló tengelysúlymérő ikerállomást pénteken.

    Kertesi Tamás, a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. műszaki igazgatója elmondta, hogy az ikerállomáson a sztráda jobb és bal oldalán is huszonnégy órában, kétlépcsős rendszerrel lehet ellenőrizni a teherautókat. Először mozgás közben mérik a járműveket aszfaltba épített érzékelők segítségével, s ha ott túlsúlyt érzékel a rendszer, akkor egy fix mérőhelyen további ellenőrzésen esnek át.  
    A kivitelezéshez több mint hétezer köbméter aszfaltot használtak fel és közel hatezer négyzetméter térkövet raktak le. Tizenhat kilométernyi szalagkorlátot és közel két kilométer hosszú faoszlopos védőkerítést építettek, valamint hetvenhét fát és ötezer-ötszáz cserjét ültettek. A teherautók forgalomból kitereléséhez harminc, változtatható jelzésű táblát helyeztek ki. 
    A tengelysúlymérő ikerállomást a Magyar Közút Nonprofit Zrt.  üzemelteti. Az állomás tavaly december 15-e óta már élesben működik, azóta mintegy 5-6 ezer túlsúlyos tehergépjárművet szűrtek ki, amelyeket összesen mintegy százmillió forintra büntettek. 
    Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a nettó 3,95 milliárd forint európai uniós támogatásból megvalósult ikerállomás a biztonságos közlekedést is szolgálja, mert rákényszeríti a teherautó-vezetőket, hogy betartsák a szabályokat.
    Az országban jelenleg 32 tengelysúlymérő állomás üzemel.