Gedeon napja van. | 2024.03.28

Észtország tiltakozik az ellen, hogy Ukrajna offshore kategóriába sorolta

2018-01-26 15:50:00

Ukrajna az "adóparadicsomok", azaz offshore-országok listájába sorolta Észtországot, az észt miniszterelnök személyesen tiltakozott a döntés ellen, amikor találkozott ukrán kollégájával a davosi Világgazdasági Fórumon - jelentette pénteken az UNIAN ukrán hírügynökség.

    Jüri Ratas észt miniszterelnök szerint súlyos hibát követett el az ukrán kormány, amit mihamarabb orvosolni kell. Felhívta a figyelmet arra, hogy a minősítés komoly többlet adminisztrációs terheket ró az Ukrajnában működő észt vállalatokra, így veszteséget okoz azoknak.
    "Észtország az Európai Unió és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállama, adópolitikája megfelel a nemzetközi normáknak és az ukrajnai jogszabályoknak" - szögezte le Ratas, aki az ukrán pénzügyminisztertől ígéretet kapott az ügy rendezésére. 
    Az UNIAN felidézi: az ukrán kormány tavaly december végén bővítette ki azon államok listáját, amelyek ukrajnai műveleteit -átruházási árképzésük miatt - ellenőrzendőnek minősít, ami azt jelenti, hogy ezen államokat offshore országoknak nevezi. A listán Észtország mellett Magyarország és Lettország is szerepel - jegyzi meg az ukrán magán hírügynökség.