Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bíró Attila: ott folytatnánk, ahol a spanyolok ellen abbahagytuk

2018-01-26 13:28:00

Bíró Attila, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya az oroszok elleni hétfői világliga-mérkőzést fontosabbnak tartja a jövő hétvégi Európa Kupánál, ahol gyakorlatilag borítékolható az együttes továbbjutása.

    "A végeredménytől függetlenül, amiért elindultunk a világligában, azt a célt el fogja érni ez a sorozat, hiszen Európa négy legjobb csapata küzd egymással. Mi ugyanakkor szeretnénk ott folytatni, ahol decemberben a spanyolok elleni győzelemmel abbahagytuk. Most egy hasonló erősségű csapattal találkozunk, bízom benne, hasonló eredménnyel zárunk majd" - mondta a pénteki sajtónyilvános edzést követően a szakember, aki szombaton szűkíti jelenlegi 20 fős keretét.
    Ugyanakkor két keretet jelöl majd ki, mivel a válogatott az oroszok elleni összecsapást követő napon Voloszba utazik, s csütörtöktől sorrendben Olaszország, Németország, Görögország és Izrael ellen vív selejtezőt az Európai Úszó Szövetség (LEN) új sorozatában, az Európa Kupában. 
    "Itt azért van egy-két gyengébb csapat, ezért borítékolható a final sixbe kerülésünk, ott majd inkább a fiatalabbak kapnak lehetőséget" - tette hozzá.
    A múlt héten már rendeztek egy patinás magyar-orosz párharcot: az Euroligában az UVSE kiütötte a címvédő Kirisi együttesét, Bíró Attila szerint azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni ebből: "Igaz, hogy hat-hét orosz válogatott játszik a Kirisiben, de nem volt ott a vízben a kapitány Prokofjeva, aki most tudomásom szerint bevethető. Csalóka lenne ebből kiindulni."
    A szakember szerint a találkozó kulcsa az lehet, hogy mennyire tudják lelassítani majd az orosz válogatottat: "Az oroszok az elmúlt két évben rendkívül kiegyenlítetten teljesítettek, ráadásul az ifjúsági és a junior világbajnokságot is megnyerték, azaz komoly erőforrásaik vannak. Még a mi szintünkhöz képest is jó labdatechikával rendelkeznek. Mindig látványos mérkőzést vívunk velük, jó néhányszor lassítanunk kell majd, hiszen kiváló úszástudással rendelkeznek, ezért nem szabad belemenni az általuk diktált őrült tempóba" - vázolta fel a mérkőzés lehetséges forgatókönyvét a kapitány.    
    A keretnek továbbra sem tagja Bujka Barbara, róla a szakember megjegyezte, nem mondott le a klasszis játékosról, tudja mire képes, de egyelőre olyanokat szeretne megnézni centerposzton, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak a bizonyításra.
    A magyar válogatott a hollandoktól kikapott a világligában, majd legyőzte a spanyolokat. A négy európai együttes közül az első három jut a selejtezőből a nyolcas szuperdöntőbe.

      A magyar válogatott kerete:
      kapusok:
Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Kiss Alexandra (Dunaújváros), Lekrinszki Gina (Szentes)
      mezőnyjátékosok:
Csabai Dóra (UVSE), Farkas Tamara (BVSC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Keszthelyi Rita (UVSE), Kövesdi Vivien (FTC), Kuna Szonja (BVSC), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (Szentes), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)

 
    A 3. forduló programja:
január 29., hétfő: Magyarország-Oroszország, Hollandia-Spanyolország
    A női világliga magyar érdekeltségű európai selejtezőjének menetrendje:
1. forduló, november 21.: Hollandia-Magyarország 7-6, Spanyolország-Oroszország 9-8
2. forduló, december 19.: Magyarország-Spanyolország 10-9; december 22.: Oroszország-Hollandia 9-6
    további program:
4. forduló: február 27.: Magyarország-Hollandia, Oroszország-Spanyolország
5. forduló: március 27.: Spanyolország-Magyarország, Hollandia-Oroszország
6. forduló: május 1.: Oroszország-Magyarország, Spanyolország-Hollandia