Auguszta napja van. | 2024.03.29

ÁSZ: nem volt szabályszerű az Antenna Hungária pénzügyi-számviteli feladatellátása és vagyongazdálkodása

2018-01-26 12:12:00

Nem volt szabályozott és szabályszerű az Antenna Hungária Zrt. pénzügyi-számviteli feladatellátása és vagyongazdálkodása - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénteken, miután befejezte a társaság vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének 2012-2015 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését.

    Az ÁSZ tájékoztatása szerint az Antenna Hungária a jogszabályban előírt alapvető számviteli szabályzatok közül nem rendelkezett számviteli politikával, eszközök és források értékelési szabályzattal, számlarenddel, így nem határozta meg a beszámolót megalapozó könyvvezetés, bizonylatolás, értékelés szabályrendszerét. Nem készítették el továbbá az önköltség-számítási szabályzatot, amelynek hiányában a saját előállítású termékek, szolgáltatások önköltségét sem határozták meg a törvényi kötelezettség ellenére.
    A pénzügyi-számviteli feladatellátás és a vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű, mert a bevételek, ráfordítások, az értékcsökkenés elszámolása és a vagyonnyilvántartás során a társaság nem érvényesítette azt az alapelvet, amely szerint a könyvvitelben rögzített és a beszámolóban szereplő tételeknek a valóságban is megtalálhatóknak, bizonyíthatóknak, kívülállók által is megállapíthatóknak kell lenniük, értékelésüknek meg kell felelni a törvényben előírt értékelési elveknek, eljárásoknak. 
    A beszámolók így nem nyújtottak megbízható és valós képet a társaság vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről, illetve azok változásáról - áll a közleményben.
    Az ÁSZ szerint a vagyonváltozást eredményező döntések az alapszabályban rögzített hatásköri előírásoknak megfelelően történtek. A tervezési, adatszolgáltatási, valamint közzétételi kötelezettségeket szabályszerűen teljesítették.
    A számvevőszék megállapította, hogy az Antenna Hungária felett a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szabályszerűen gyakorolta a tulajdonosi jogokat.
    Az ÁSZ a hiányosságok kiküszöbölésére két javaslatot fogalmazott meg a társaság vezérigazgatójának és egyet a nemzeti fejlesztési miniszternek.