Tivadar napja van. | 2024.04.20

A külföldön működő hétvégi magyar iskolák tanárai tanácskoznak a Balassi Intézetben

2018-01-26 11:43:00

A külföldön működő hétvégi magyar iskolák pedagógusai számára rendeztek konferenciát pénteken a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézetben, Budapesten. 

    A tanácskozás része egy csütörtökön kezdődött négynapos módszertani továbbképzésnek, amelyet hatodik alkalommal szervezett meg a Balassi Intézet. A pénteki eseményen Hammerstein Judit külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a találkozóra a világ 14 országából, köztük Németországból, Szlovákiából, Észtországból, Törökországból, Ciprusról, Spanyolországból és az Egyesült Államokból érkeztek olyan pedagógusok, akik önkéntes munkaként, a saját szabadidejüket áldozzák fel azért, hogy segítsék a diaszpóramagyarság identitásának megőrzését.
    "Mi ezért végtelenül hálásak vagyunk" - fogalmazott Hammerstein Judit, hozzátéve, hogy a Balassi Intézet minden lehetséges eszközzel - többek között ösztöndíjakkal, digitális formában is felhasználható tananyagokkal, módszertani ötletekkel és tanácsadással - is támogatja 160 hétvégi iskola működését, amelyek összesen mintegy 10 ezer gyermeket tanítanak.
    A szakmai előadások mellett a konferencián a külhoni hétvégi magyar iskolákkal sok tekintetben azonos kihívásokkal szembesülő, Magyarországon működő finn és lengyel iskola is bemutatkozik - fűzte hozzá a politikus.
    Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár előadásában hangsúlyozta: 2010-ben alapvetően változott a magyar kormány szemléletmódja a diaszpórában élő magyarság tekintetében. Míg 2009-ben 9,1 milliárd forintot fordított a magyar kormány nemzetpolitikai célokra, 2018-ra ez az összeg csaknem 100 milliárd forintra emelkedett.
    Mára a magyarság is világnemzetté vált, összesen mintegy 2,5 millió fő a diaszpórában élő magyarok száma. Csak az Egyesült Államokban a legutóbbi népszámláláskor több mint 1,4 millió fő vallotta magát magyarnak vagy magyar származásúnak - mondta Szilágyi Péter. 
    Hozzátette: a kormány felmérése szerint 213 hétvégi magyar iskola működik szerte a világban, Hawaiitól a Dél-Afrikai Köztársaságig. Több mint 110 iskola visszajelzései alapján 85 százalékukban heti vagy kétheti rendszerességgel zajlik az oktatás. Az iskolák 43 százalékában mutatkozik igény eszközökre, 34 százalékuknak helyiségre, 27 százalékuknak oktatási segédanyagokra van szüksége.
    A kormány ezért tavaly novemberben hirdettet meg pályázatot 200 millió forintos keretösszeggel hétvégi magyar iskolák számára, erre első körben 70 intézmény jelentkezett. 300 millió forintos kerettel írtak ki külön pályázatot a diaszpóraszervezetek részére, erre 244 pályázat érkezett. Idén a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága és a Rákóczi Program közös szervezésében ezer diaszpórában élő fiatalnak nyílik lehetősége magyarországi tanulmányútra - mondta a politikus.
    Kitért arra is: a Körősi Csoma Sándor-program keretében az elmúlt években 385 ösztöndíjast tudtak kiküldeni a diaszpórába közösségszervező munkát végezni, míg a Petőfi Sándor-program részeként összesen 140 fiatal vállalt önkéntes munkát Kárpát-medencei szórványszervezeteknél.