Jenő napja van. | 2020.07.13 | MNB középárfolyam:

Horvát belügyminiszter: minden ország joga eldönteni, kit enged be saját területére

2018-01-25 17:01:35

Minden országnak szuverén joga, hogy megvédje határait és eldöntse, kit enged be saját területére - mondta Davor Bozinovic horvát belügyminiszter csütörtökön Szófiában az uniós tagországok belügyminisztereinek nem hivatalos tanácskozásán.

    Zágráb korábban a témával kapcsolatban az uniós szolidaritást helyezte előtérbe. Andrej Plenkovic horvát kormányfő egy tavalyi interjúban például úgy nyilatkozott, hogy Horvátország teljesíti minden vállalt kötelezettségét a migránsok áthelyezése és befogadása terén, valamint szolidaritást vállal a többi uniós tagállammal a menekültválság kezelésében.
    A horvát belügyminiszter a tárcája közleménye szerint a csütörtöki szófiai tanácskozáson kiemelte: Horvátország támogatja európai uniós (EU-) menekültügyi rendszer reformját és a dublini rendeletet is, de a tagállamokat nem szabad túlterhelni a menekültek elosztásával. Szavai szerint a szolidaritást az országok lehetőségeinek határán belül kell kezelni, így Horvátország esetében is.
    Emlékeztetett, hogy Horvátország részt vesz az Európai Unió 2015-ös menekültáthelyezési programban, amelyben vállalta, hogy unión kívüli országokból érkezett 550 embert önként átvesz, valamint más európai uniós tagállamtól nemzetközi védelemre jogosult menekülteket. Ezt a számot tavaly további száz fővel növelte. Ennek nyomán Horvátország tavaly 40 migránst telepített át Törökországból Horvátországba, csütörtökön pedig további 42 szíriai menekült érkezett az országba - hangsúlyozta.
    Úgy vélte: a kötelezettségek végrehajtásánál fontos figyelembe venni a munkaerőpiac igényeit, az érkezők végzettségét, valamint a migránsok beillesztésének lehetőségét a szociális rendszerbe. 
    Ami a menekültek elosztására irányuló kötelező európai uniós kvótát illeti, Horvátországnak a fentieken túl további 1064 migránst kell befogadnia. Az Európai Bizottság legutóbbi adatai szerint Zágráb az elmúlt két évben viszont mindössze 60 migránst vett át Görögországtól és 22-őt Olaszországtól.