Emma napja van. | 2024.04.19

Csaknem 700 milliós váltóhamisítással gyanúsítanak egy közjegyzőt

2018-01-25 12:54:00

Őrizetbe vett a Budapesti Nyomozó Ügyészség egy közjegyzőt, akit 680 millió forintos váltóhamisítással gyanúsítanak - közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

    Azt írták, hogy a megalapozott gyanú szerint az ügyben érintett, fő tevékenységét illetően villamosenergia-termeléssel foglalkozó gazdasági társaság tényleges tulajdonosa és vezetője 2015 elejétől a közjegyző volt. A zrt. ügyvezetője kizárólag az ő és testvére utasításai alapján járt el.
    A közjegyző a bűntársaival 2015 márciusa és májusa között egy 680 millió forint értékű hamis váltót állíttatott ki a gazdasági társaság nevében. A visszadátumozott váltó mögött nem állt valós üzleti kapcsolat, és azzal a zrt. feltétel nélküli, egyoldalú, visszavonhatatlan kötelezettséget vállalt a kifizetésre.
    A váltó kiállításával, majd annak másra - szintén egy az érdekkörükbe tartozó emberre - forgatmányozásával a gyanúsítottak célja egyrészt a jogtalan haszonszerzés volt, másrészt az, hogy kárt okozzanak a zrt. új tulajdonosi körének.
    Ezenkívül a zrt. vezérigazgatója - szintén a közjegyző és annak testvére utasítására - 2015 áprilisában úgy engedményezett egy mintegy 70 millió forintos követelést egy kft.-nek, hogy a mögött nem állt valós gazdasági esemény; céljuk a zrt. vagyonának a kijátszása volt. Ezeket a szerződéseket maga a közjegyző készítette el - írták.
    A Budapesti Nyomozó Ügyészség a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodával együttműködve szerdán összehangolt akciót hajtott végre, amelynek keretében több helyszínen is házkutatást tartottak, és bizonyítékokat foglaltak le.
    Mindezek alapján a Budapesti Nyomozó Ügyészség felbujtóként elkövetett, különösen jelentős kárt okozó csalás bűntettének, valamint különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a közjegyzőt, akit őrizetbe vett, indítványozva az előzetes letartóztatását.
    A közjegyzőn kívül további négy gyanúsítottja van az ügynek - olvasható a közleményben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó