Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kétestés előadás bemutatóját tartja pénteken és szombaton a kolozsvári magyar színház

2018-01-24 18:36:00

Tony Kushner Angyalok Amerikában című drámájának kétestés előadását mutatja be pénteken és szombaton a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

    A bemutatót meghirdető szerdai sajtótájékoztatón Victor Ioan Frunza rendező és Adriana Grand díszlettervező nem lehetett jelen, így Tompa Gábor színházigazgató és az előadás szereplői beszéltek a produkcióról. Tompa Gábor elmondta: a művet gay fantáziának nevezte a szerző, aki író és melegjogi aktivista egyaránt. Olyan társadalmi problémákat feszeget a darab, amelyek Amerikában az 1980-as években - a mű írásakor - jelentkeztek, Kelet-Közép-Európában pedig mostanság kerülnek a figyelem középpontjába.
    Az igazgató úgy vélte, a konzervatívnak számító erdélyi társadalom is eljutott arra a szintre, amikor meg kell vitatnia a homoszexualitással kapcsolatos kérdéseket. Hozzátette: az előadás azt üzeni, hogy mindenkinek jogában áll megfogalmazni és hangoztatni álláspontját, és el kell jutni a különböző álláspontok párbeszédéhez. 
    Tompa Gábor szerint az előadás ugyan kétestés, ennek részei külön-külön is megnézhetők. Az igazgató szövegcentrikus produkciónak nevezte az előadást, amelyben a rendező a szerző által megírt szöveg egészéhez ragaszkodott. 
    Bogdán Zsolt színművész - aki egy befolyásos ügyvédet alakít az előadásban - arról a különleges módról beszélt, ahogy Victor Ioan Frunza irányította a színészeket a próbafolyamat során. Elmondta: a rendező ritkán, de a megfelelő időben avatkozott be, így a színészek úgy találták meg a helyüket az előadásban, "mint a papírcsónak egy kád vízben".  
    A nagyszínpadi előadást 16 év fölötti nézőknek ajánlják.