Andrea napja van. | 2024.04.18

Olaszrizling Szerintünk - Kóstoló és szakmai tanácskozás Csopakon

2018-01-23 19:48:00

Huszonhat pincészet vonultatja fel olaszrizlingjeit Csopakon a szombati Olaszrizling Szerintünk kóstolón, melynek közönségprogramját hagyományosan szakmai tanácskozás előzi meg.

    A Jásdi Pince és Szent Donát Birtok által már nyolcadik alkalommal megszervezett eseménynek a Jásdi Borterasz és a Márga Bisztró ad otthont, a két csopaki helyszín között ingyenes buszjárat könnyíti meg az ingázást - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.
    Jásdi István borász az MTI-nek korábban elmondta, hogy kollégáival kezdetben még abban sem értettek egyet, vajon az olaszrizling - az ország egyik legnagyobb területen termesztett fehérszőlőfajtája - alkalmas-e másnak, mint fröccsbornak, az elmúlt évek eredményei azonban meggyőzték őket arról, hogy az olaszrizlingből egészen különleges minőségű borok is készülhetnek, például a Balatonon, a Somlón és Egerben.
    Az olaszrizling a világ nagy boraihoz mérhető, úgynevezett terroirbor, azaz tökéletesen megmutatja a termőhelyet; könnyed, elegáns és mégis összetett, nagyon izgalmas fajta - hangsúlyozta a borász.
    A szervezők közlése szerint a nyílt sétálókóstoló az utóbbi években kezdte kinőni eredeti kereteit és már-már tömegrendezvénnyé vált, az eladható jegyek számát ezért idén megfelezték. A kiállítók között legnagyobb számban az észak- és dél-balatoni termelők képviseltetik magukat, de kóstolhatók lesznek zalai, egri, somlói, pannonhalmi és felvidéki olaszrizlingek is.
    Mint minden évben, a sétálókóstolót ezúttal is zártkörű szakmai beszélgetés előzi meg a kiállító borászok részvételével; a tanácskozás témái ezúttal a tájbor, hegybor és dűlős bor kategóriái lesznek.
    A termelők olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy milyen olaszrizlingből, milyen technológiával készülhet könnyed, elegáns, fajtajelleges Balaton-bor, melyik hegyeken, községekben érdemes falu- vagy hegyborokat szűrni, ezek milyen jellegzetes, csak a termőhelyre jellemző jegyeket viselnek és milyen érlelési potenciállal rendelkeznek. A beszélgetés moderátora Fiáth Attila közgazdász, nemzetközi borakadémikus lesz.