József napja van. | 2024.03.19

Varga Mihály: az uniós áfareform során biztosítani kell az egyenlő elbánást a tagállamok között

2018-01-23 17:55:00

Biztosítani kell az egyenlő elbánást az uniós áfareform során, a tagállamok közötti különbségtétel elfogadhatatlan lenne - hangsúlyozta az Európai Bizottság múlt héten bemutatott áfajavaslata kapcsán Varga Mihály az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek keddi brüsszeli tanácsülésén.

    Közleményében a nemzetgazdasági miniszter arról számolt be, hogy az ülés résztvevői ismertették álláspontjukat a gazdasági és monetáris unió mélyítéséről, és mint közölte, a magyar kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy ezeken a tárgyalásokon minden állam részt vegyen, ne csak az euróövezet tagjai.
    Az euróbevezetés előtt álló tagországok részére javasolt támogatási programról szólva a tárcavezető aláhúzta, hogy a felzárkózás fokozására a már létező kohéziós politika a legmegfelelőbb és leghatékonyabb eszköz, így inkább ennek erősítése lenne indokolt.
    A tanácskozáson bemutatták az Európai Bizottság előző heti javaslatát az áfaszabályok egyszerűsítéséről.
    "Egyetértünk azzal, hogy egyszerűsíteni kell az áfaszabályokat és vissza kell szorítani az adócsalás mértékét, de továbbra is kiállunk a bizonyítottan eredményes gazdaságfehérítő újításunk, az elektronikus áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) mellett" - szögezte le ennek kapcsán Varga Mihály, aki szerint a magyar modell működőképességét az államkassza többletbevétele mellett az is igazolja, hogy azt már több tagállam is átvette.
    A bizottsági javaslat a miniszter szerint két fő területen hozhat érdemi változást: egyrészt nagyobb mozgásteret biztosítana a kedvezményes adómértékek esetében, ami Magyarország szempontjából kedvező, másrészt csökkentenék a kis- és középvállalkozásokra háruló bürokratikus terheket.
    Ezen javaslatcsomag egyik pontja szerint kétmillió eurós bevételig egyszerűbben teljesíthetnék adókötelezettségüket a vállalkozások, azonban a magyar kormány már korábban kezdeményezte az alanyi áfamentesség értékhatárának emelését, hogy több kisvállalkozó élhessen a kedvező lehetőséggel - közölte a tárcavezető közleményében. Hozzátette, hogy a mostani uniós javaslat így segítheti Magyarország kérelmének gyorsabb és kedvező elbírálását.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink