József napja van. | 2024.03.19

Lekerült nyolc ország az EU adóparadicsomokról összeállított feketelistájáról

2018-01-23 15:26:00

Lekerült nyolc ország kedden az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított, korábban még tizenhét államot tartalmazó feketelistájáról, amelyet kevesebb mint két hónappal ezelőtt hagytak jóvá.

    Az uniós pénzügyminiszterek december elején fogadták el a listát, amelyre az adóelkerülés ellen nem eléggé hatékonyan fellépő államok kerültek fel, miután az EU közlése szerint közel egy év párbeszéd után sem voltak hajlandóak megfelelő együttműködésre.
    A szakminiszterek keddi brüsszeli tanácsülésén született döntés értelmében azonban a feketelistáról máris eltávolították Barbadost, Dél-Koreát, az Egyesült Arab Emírségeket, Grenadát, Makaót, Mongóliát, Panamát és Tunéziát, miután ezen országok új kötelezettségvállalásokat jelentettek be.
    A felsorolt nyolc ország így átkerült az EU úgynevezett szürkelistájára, amelyen eddig negyvenhét olyan állam szerepelt, amely ígéretet tett rá, hogy összhangba hozza szabályozását az uniós normákkal.
    A feketelistán marad Amerikai Szamoa, Bahrein, Guam, a Marshall-szigetek, Namíbia, Palau, Saint Lucia, Szamoa, illetve Trinidad és Tobago.
    A lépést sokan bírálták, kiemelve, hogy például Panama régóta tudatosan egy adóparadicsom képét alakítja ki magáról, s ennek ellenére most lekerül a szankciókat egyelőre még csak nem is tartalmazó feketelistáról. A bírálók szerint az intézkedés "aggasztó", amellyel "kiüresítik a listát, meggyengítik a hitelességét".
    Vladiszlav Goranov, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária pénzügyminisztere ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a "listaállítás bizonyította a hatékonyságát", sok ország ugyanis máris kötelezettségeket vállalt bizonyos reformokra annak érdekében, hogy lekerülhessen a listáról.
    Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos decemberben leszögezte: a lista elfogadását szankcióknak kell követniük, a szürkelistán szereplő országoknak pedig hitelt érdemlően eleget kell tenniük a vállalásaiknak, senki nem kaphat szabad utat.
    Az eljárásban több mint kilencven országot vizsgáltak, a bírálók szerint azonban a tagállami kormányok képviselőit tömörítő tanács annyira felvizezte az Európai Bizottság által javasolt kritériumrendszert, hogy az EU egyetlen országa sem kerülhetett fel a listára.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány