József napja van. | 2024.03.19

Ukrajnában telepít magyar gyümölcsfajtákat az MKSZN

2018-01-23 15:02:00

Akár már idén ősszel elindulhat a magyar gyümölcsfajták - facsemeték, termesztési technológia és szaktudás - exportja Ukrajnába a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) és az Ukrán Kertészeti Szövetség által aláírt kétoldalú megállapodás alapján - közölte az MKSZN kedden az MTI-vel.  

    Az őshonos magyar fajták forgalmazását végző vállalat a FÁK-országok és Tatárföld után ezentúl Ukrajnában is telepíthet majd magyar gyümölcsfajtákat, amelyek közül néhány bogyós gyümölcs már most nagyon népszerű keleti szomszédunknál - tájékoztat a közlemény.
    A megállapodás az exportlehetőségeken túl kutatási együttműködésről, oktatási projektekről, termesztési-technológiák és certifikációs (tanúsítási) rendszer átadásáról, valamint egy Kárpátalja területén létrehozott faiskoláról is szól.
    Az egyezmény minkét fél számára kedvező: az ukrán kertészek megbízható, magas minőségű gyümölcsfajtákat és ezzel járó termesztési szaktanácsadást kapnak, és ezáltal jóval rövidebb idő alatt juthatnak certifikált, az unió területén ellenőrzött és elfogadott gyümölcsfajtákhoz, a magyar vállalat pedig tapasztalatcserét és exportlehetőséget lát az együttműködésben - írták. 
    Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója a közleményben kiemelte: a magyar cégnek az is fontos, hogy a Kárpátalján élő magyarok is hozzájuthassanak a magyar gyümölcsfajtákhoz.