József napja van. | 2024.03.19

Új szülészeti osztály épül a Tolna Megyei Balassa János Kórházban

2018-01-23 14:53:00

Új szülészeti-nőgyógyászati osztály épül Szekszárdon, a Tolna Megyei Balassa János Kórházban mintegy hárommilliárd forintos beruházással - jelentette be a megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért felelős államtitkár kedden.

    Horváth István a szekszárdi sajtótájékoztatón elmondta: a kórház gyermekosztálya mellett lévő helikopterleszálló területén készül az új, ötvenágyas osztály, amely megfelel a 21. századi elvárásoknak.
    A kórház az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán a múlt év végén nyert 56 millió forintot a létesítmény tervezésére, amely várhatóan 2018 első félévében lezárul. Az új kórházi blokk nemzeti vagy európai uniós forrásból 2020-ig, 2021-ig épül meg - tette hozzá.
    Az államtitkár, aki a szekszárdi választókerület országgyűlési képviselője is, kitért arra, hogy a Tolna megyei kórházban az utóbbi négy évben hatmilliárd forint értékű fejlesztés valósult meg. Több nagy épület megújult, napelemparkot építettek, és jelentős lépéseket tettek a korábbi, pavilonrendszerű intézmény tömbösítése felé. A kórházban a szülészet-nőgyógyászat az egyetlen osztály, amely még elkülönülve működik.
    A kórházi részleg jelenlegi épülete egészségügyi centrumként működhet tovább, amely piaci szolgáltatásokat nyújt majd - mondta.
    Németh Csaba, a kórház főigazgatója arról számolt be, hogy az új épületben, amely összeköttetésben lesz a gyermekosztállyal, kétágyas, fürdőszobás termeket alakítanak ki, a beruházás részeként új ápolási és orvostechnikai eszközöket is vásárolnak. A helikopterleszállót a kórház "H" épületének tetején alakítják ki, amely közvetlen kapcsolatban lesz az intézmény műtőblokkjával.
    Az ezerágyas szekszárdi kórház szülészetének területi ellátási kötelezettsége 170 ezer, a nőgyógyászat terén pedig 200 ezer emberre terjed ki. Az osztályon évente 1200-1300 gyermek születik, 13-15 ezer járóbeteget és 2600-2800 fekvőbeteget gyógyítanak.