Gedeon napja van. | 2024.03.28

Átadták a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) díjait

2018-01-23 13:27:00

Átadták a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) díjait a magyar kultúra napja alkalmából a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban - közölte a szövetség kedden az MTI-vel.

    Népzenei kategóriában Tóth György népdalkörvezető, nemzetiségi kategóriában a Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör (Saltzer Géza művészeti vezető), népzenei együttes kategóriában a Konyári Pávakör (Juhász Erika művészeti vezető), zeneszerző kategóriában Horváth Márton Levente Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, karnagy kategóriában Varsányi István, a Kőbányai Szent László Kórus karnagya érdemelte ki az első helyezést. A kórusok közül a Vox Mirabilis Kamarakórus (Zemlényi Katica karnagy), zenekari kategóriában az Új Muravidéki Citerazenekar (Német Atilla művészeti vezető), a kórusénekesek és kórustitkárok között Medgyesi Schwarcz István, a Pécsi Kamarakórus alapító tagja lett kategóriagyőztes. A tanárok között Kunváriné Okos Ilona zenetanárnak, karnagynak, életmű kategóriában Soltészné Lédeczi Judit Liszt-díjas karnagynak, posztumusz kategóriában Kreisz Ferencnek, a német nemzeti dalkörök vezetőjenek, mecénási kategóriában pedig Bukor Irén népművelőnek, művelődés-szervezőnek ítélték az első helyet.
    A KÓTA-díj megalapítását 2004-ben határozta el a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége. A díjat - amelyet a nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet legkiválóbb képviselői nyerhetnek el minden esztendőben - tizenegy kategóriában szavazza meg az elnökség a Művészeti Bizottság, a Tanácsadó Testület és a szakbizottságok felterjesztései alapján.
    A 2017-es KÓTA-díjakat átadására a szövetség A magyar kultúra napja hangversenyén, január 21-én adták át a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban.