Tivadar napja van. | 2024.04.20

Mátyás-emlékév - A király integráló szerepét hangsúlyozták a tanácsadó testület tagjai egy kolozsvári sajtótájékoztatón

2018-01-23 13:04:00

Mátyás király népeket összefogó szerepét hangsúlyozták a Mátyás király-emlékév tanácsadó testületének tagjai a Kolozsvárra összehívott első tanácskozásukat követően Mátyás király szülőházában kedden tartott sajtótájékoztatójukon.

    Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, az emlékév ötletadója úgy vélekedett, hogy Mátyás király alakja összekapcsolja Közép-Európa népeit, és azt az erős magyar államot mutatja fel, amely megvédte Európát az oszmán birodalom terjeszkedésétől, és kultúrában is példát mutatott. Az ötletadó azt is elmondta, hogy a román egyesülés centenáriumi évében várható provokatív megnyilvánulásokkal szemben elegáns választ adhatnak a Mátyás király-emlékév rendezvényei. Úgy vélte: ahol az őshonos magyar kisebbséget akasztással fenyegeti az ország miniszterelnöke, és az Európai Unió ezt közömbösen szemléli, ott a magyarságnak össze kell fognia. 
    Gaál Gergely országgyűlési képviselő, a tanácsadó testület elnöke hangsúlyozta, hogy nem öncélú az emlékezés, hiszen a magyar nemzeti identitás két legfontosabb alapja a közös anyanyelv és a közös történelem. Mátyás-király alakján keresztül a magyarság azt tudja felmutatni, hogy az elmúlt ezer évben meghatározó szerepe volt a Kárpát-medence térségében. Felidézte: Mátyás király a közép-európai népek erőforrásainak az egyesítésével látta megvalósíthatónak a nyugati civilizáció megvédését az oszmán birodalomtól. Úgy vélte: a történelem arra emlékeztet, hogy összetartozunk, és "nincs szégyellnivalónk" senki előtt.
    A sajtótájékoztatón házigazdaként megszólaló Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja arra figyelmeztetett, hogy Mátyás király szellemi örökségének mind a románok, mind a magyarok birtokosai. Hozzátette: Mátyás a maga korában "integráló erő" volt, és lehet, hogy ma is az tud lenni. 
    Csibi Krisztina, a budapesti Magyarság Háza igazgatója elmondta, hogy az emlékév keretében Erdélynek és Kolozsvárnak is kiemelt szerepe lesz. Az emlékév erdélyi nyitórendezvényének a kolozsvári Mátyás-napokat tekintik, amelyeket 26. alkalommal szervez meg február 23. és 25. között a kolozsvári Amaryllis Társaság. Az emlékév zárórendezvényét szeptemberben a Hunyad megyei magyar napok keretében tartják. 
    Macalik Arnold, a kolozsvári Mátyás-napokat szervező Amaryllis Társaság elnöke elmondta: a rendezvénysorozat keretében Mátyás királyról nevezik el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári székházának auláját, és szombaton, február 24-én felvonulást szerveznek Kolozsváron a Mátyás király adományából épült Farkas utcai református templomtól a király szülőházáig. Utóbbi falain pedig Bordos László László Zsolt tematikus háromdimenziós épületvetítését nézheti meg a közönség.