Sebestyén napja van. | 2019.01.20 | MNB középárfolyam:

Eltörlik Szlovákiában az egyházi esküvőknél bevezetett illetéket 

2019-01-22 19:44

Eltörlik az egyházi esküvőknél idén januártól bevezetett illetéket Szlovákiában - közölte az MTI-vel a szlovák belügyminisztérium sajtóosztálya hétfőn. A 10 eurós (mintegy háromezer forintos) illeték, amelyet az elektronikus közigazgatás reformjának keretében vezettek be, erős tiltakozást váltott ki, az eltörléséért indított petíciót pár nap alatt csaknem húszezren írták alá.

    Az illetéket bevezető szabályozást még tavaly szeptemberben fogadta el a pozsonyi törvényhozás, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) javaslata és az anyakönyvi hivatalok kérése alapján. Az egyházi házasságkötéshez szükséges dokumentumok előkészítésének jogcímén létrehozott illeték bevezetését azzal indokolták, hogy az egyházi esküvők esetében az anyakönyvi hivataloknak több feladatot kell elvégezniük, mint a polgári esküvők esetében.
    Az új illeték bevezetése erőteljes társadalmi tiltakozást váltott ki. Eltörléséért a múlt hét elején petíciót is indított a Keresztény Intézmények Fóruma (FKI) nevű szlovákiai civil szervezet, ebben arra hivatkoztak, hogy az illeték diszkriminatív és a bevezetése indokolatlan.
    A petícióra reagálva Robert Kalinák szlovák belügyminiszter hétfőn egyeztetést tartott az FKI képviselőivel, amelynek eredményeként megegyezés született az illeték eltörléséről. "Annak ellenére, hogy az összeg nem magas, elvi kérdésről van szó. Amennyiben az állam támogatni akarja a családok létrejöttét, semmiképpen sem tehet különbséget a polgári és az egyházi esküvők között" - idézte a szlovák minisztert a tárca közleménye, amelyben azt írták: az illetéket bevezető szabályozást már a pozsonyi parlament következő ülésén eltörlik.
    Szlovákiában az elmúlt évben mintegy 26 ezer házasság köttetett, ezek közül 12 ezer egyházi szertartás keretében. Szlovákiában az egyházi és a polgári esküvők jogi szempontból egyenértékűnek számítanak. Ez a jogállapot 1992 júliusa óta áll fenn, a vonatkozó szabályozást a rendszerváltoztatás után, még a volt Csehszlovákia idején fogadták el.