Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Thyssenkrupp együttműködési megállapodást ír alá a Debreceni Egyetemmel

2018-01-22 14:46:00

Az informatikusok, a villamos- és gépészmérnökök gyakorlati képzésnek támogatására együttműködési megállapodást kötött a debreceni Egyetem (DE) és a német Thyssenkrupp ipari és technológiai csoport, a dokumentumot sajtótájékoztató keretében írták alá a felsőoktatási intézmény és a cég vezetői hétfőn az egyetemen.

    A megállapodás kiterjed az autóipari rendszerekhez kapcsolódó oktatásfejlesztési tevékenység támogatására, előadások tartására, gyakorlati helyek biztosítására, valamint projekt és diplomamunkákban történő együttműködésre is. Ezen kívül a Thyssenkrupp kifejezetten diákok számára fenntartott munkahelyeket is biztosít, ahol tényleges kutatási és fejlesztési munkálatokban vesznek részt- hangzott el a sajtótájékoztatón.
    Pintér Ákos, a DE rektorhelyettese kiemelte: az egyetem hagyományos orvos-, agrár- és tudományegyetemi profilja mellé - a régió munkaerő-piaci igényeihez és saját stratégiai célkitűzéseihez igazodva - magas színvonalú műszaki egyetemi képzést alakít ki, hogy a mérnökképzés kelet-magyarországi fellegvárává válhasson. 
    Fontosnak nevezte, hogy a német vállalat nem csak képzőhelyként tekint a Debreceni Egyetemre, az együttműködés ugyanis a vendégoktatók és gyakorlati helyek biztosítása, a projekt- és diplomamunkában történő együttműködés mellett kiterjed a tudomány, a kutatásfejlesztés területére, a cég az intézményre mint innovációs forrásra is számít.
    Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere hozzátette: az egyetemi műszaki képzés átalakítása szervesen illeszkedik a város gazdaságfejlesztési elképzeléseibe.
    A gépipar évi 100 milliárd forintos forgalmával Hajdú-Bihar hatodik legnagyobb árbevételt produkáló területe, ami új cégek - köztük a Thyssenkrupp - megjelenésével - folyamatosan növekszik. A város számára komoly gazdasági versenyelőnyt jelent az egyetemmel való szoros együttműködés - jegyezte meg az alpolgármester. 
    Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp budapesti szoftver és fejlesztő központjának ügyvezetője elmondta: cégük 1999-ben Budapesten három emberrel kezdte meg magyarországi működését, jelenleg a fővárosi kutatás-fejlesztési központban 750-en dolgoznak. Győrben 2003-ban nyitották meg alkatrész-gyártó üzemüket 120 alkalmazottal, Jászfényszarun 30 milliárd forintos beruházással új motor- és járműalkatrészeket előállító gyáregységet építenek, ahol 500-an fognak dolgozni, Debrecenben pedig 250 új munkahelyet teremtenek a mos épülő új gyárukkal, ahol 2018-tól kezdődően évente több mint hatmillió csavarrugót és stabilizátort gyártanak - ismertette a részleteket az igazgató.
    A Thyssenkrupp kiemelt hangsúlyt fektet a jövő szakembereinek képzésére, ezért együttműködik több hazai felsőoktatási intézménnyel, de gyakorlati szakképzést is indított Magyarországon a konszern - fűzte hozzá. 
    A Thyssenkrupp több mint kétszáz éves múltra tekint vissza, világszerte minden kontinensen, 79 országban, több mint 158 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A vállalat 2017-es üzleti évének árbevétele 41,5 milliárd euró volt.