Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: a visegrádi országok bevándorlási politikáját erősítheti az új osztrák kormány

2018-01-21 14:22:00

Az új osztrák kormány belügyminisztere a migráció kérdésében azt az álláspontot képviseli, amit Magyarország két éve hangoztat, ezért a visegrádi országok bevándorlási politikája Ausztriától erősítést kaphat - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő vasárnap az M1 aktuális csatornán.

    Horváth József szerint Ausztria tömeges migráció esetén teljes határzárat építhet ki déli és keleti határszakaszain.
    Kiemelte, hogy az csempészek rendkívül találékonyan dolgoznak ki új módszereket a határok átlépésre és a határőrizet kijátszására, korábban motorcsónakot és hőlégballont is "bevetettek" a keresett csempészáruk, cigaretta vagy dohány behozatalára.
    A magyar határon hétfőn átjutott, migránsokat szállító kisrepülőgép megjelenése arra utal, hogy a csempészeknek komolyabb eszközöket is megéri használni - tette hozzá Horváth József. Szerinte a hét elején történt eset azt is bizonyítja, hogy a magyar határvédelem hatékonyan működik, az országba nem lehet a hagyományos eszközökkel illegálisan bejutni.
    A szakértő szerint a repülőgépes átjutásért az utasok fejenként több ezer eurót fizethettek, ilyen összeggel viszont nem sokan rendelkeznek, így az embercsempészetnek ez a módja valószínűleg nem fog elterjedni.
    Az afgán főváros egyik szállodája ellen szombat este elkövetett támadásról szólva hangsúlyozta, hogy a merénylők a kormányzati épületeknek, nagykövetségeknek és nemzetközi szervezeteknek is otthont adó biztonsági zónába jutottak be. A Kabulban történtek arra figyelmeztetnek, hogy a békefenntartók helyét a kormányerők nem tudják betölteni, Afganisztánt továbbra sem hagyhatja segítség nélkül a nemzetközi közösség - figyelmeztetett a szakértő.