József napja van. | 2024.03.19

Horvát államfő: mindent meg kell tenni a sziszeki finomító megmentéséért

2018-01-20 18:38:00

A sziszeki finomító bezárása beláthatatlan következményekkel járhat a város lakosságra nézve, ezért minden lehetőséget meg kell ragadni a finomító megmentésének érdekében - mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szombaton újságíróknak Zágrábban.

    Kiemelte: katasztrofális körülményekkel járna a városra nézve, ha bezárnák az olajfinomítót. Elmondta, a korábban bezárt vasgyár dolgozóival együtt már több ezer ember lenne munka nélkül, több száz család kerülne veszélybe.
    Az INA horvát olajipari vállalat pénteken kiadott közleményében vázolta fel a sziszeki finomító üzleti tevékenységének javítását és veszteségének csökkentését célzó javaslatát. Eszerint az év második felében bezárná a finomító egyik üzemét és legfeljebb 40 alkalmazottat áthelyezne. A részleg a kőolajfinomítás egyik legfontosabb műveletét, a fluid katalitikus krakkolást végzi, ilyen üzem pedig Rijekában is működik.
    Tomislav Panenic, a Híd Függetlenek Listája (Híd) ellenzéki párt képviselője, volt gazdasági miniszter Sziszekben tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján szombaton megvádolta a Mol Nyrt.-t, hogy hosszú távú politikájával tönkre akarja tenni a horvát finomítói üzletágat, hogy a magyarországi vehesse át annak a szerepét.
    "A Mol láthatóan nem jó partnere az INA-nak és nem is lesz az" - mondta, azon aggodalmának is hangot adva, hogy a magyar olajvállalat nem fogja betartani a horvát finomítók korszerűsítésére vonatkozó szerződést.
    Andrej Plenkovic horvát kormányfő pénteken újságíróknak úgy nyilatkozott: az INA üzleti döntést hozna az üzem bezárásával, amellyel az olajvállalat hatékonyabbá akarja tenni a működését. Ugyanakkor kijelentette, hogy a kormány folytatja a Mol birtokában lévő INA-részvények kivásárlására tett erőfeszítéseit. 
     A sziszeki finomító bezárásáról évek óta tart a vita az INA vezetése és a horvát kormány, valamint a szakszervezetek között. A horvát olajvállalat szerint a finomítói kapacitások messze felülmúlják a beszűkült regionális piac keresletét, amely évek óta csökken, ezért fenntartható és hosszú távú megoldást kell találni a finomítói üzletágára. A horvát kormány ezzel szemben hallani sem akar a sziszeki finomító működésének beszüntetéséről.
    Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány