Gedeon napja van. | 2024.03.28

A magyar kultúra napja - Ádámok és Évák Ünnepe a József Attila Színházban

2018-01-20 15:39:00

Idén is megrendezik az Ádámok és Évák Ünnepét a József Attila Színházban, ahol általános és középiskolai színjátszó csoportok kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. A magyar kultúra napján, január 22-én az általános iskolások produkciói láthatók majd.

    Az angyalföldi teátrum évek óta kiemelt figyelmet fordít a fiatalok színházi nevelésére - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
    Mint írják, a fővárosi színházak közül elsőként, a 2014/2015-ös évadban hívta életre az Ádámok és Évák Ünnepét a József Attila Színház. A program célja, hogy az általános és középiskolás korosztályt színházba csábítsák - ezúttal azonban nemcsak nézőként, hanem alkotóként is. A színház szeretete, a közös munka, az együttgondolkodás mind-mind segítik azt a folyamatot, amelynek elsődleges célja, hogy a diákok kipróbálhassák magukat a színpadon.
    Az Ádámok és Évák Ünnepére jelentkező iskolák, iskolai csoportok minden évben megtanulnak, bepróbálnak, majd előadnak egy olyan "darabot", amelyet egy nyilvános sorsoláson húznak ki maguknak.
    Az egyre bővülő tanári gárdával egyeztetve kiválasztunk a tananyagból egy témakört - ebben az évben a balladákat -, és ezt közösen feldogozzuk. Minden iskola csak egy-egy kisorsolt balladával foglalkozik - idézik Quintus Konrádnak, a József Attila Színház színművészének szavait. A teátrum beavató programjainak referense elmondta: a színház minden csapat és annak vezető pedagógusa mellé biztosít szakmai segítséget, mentort, azaz a színház egy-egy ismert színészét, aki segíti a felkészülést, ő pedig a különálló történeteket rendezi egységes előadássá.
    "Reményeink szerint ez az alkotófolyamat segíti a diákokat egymás és önmaguk jobb megismerésében, valamint az együttgondolkodás és együttjátszás örömteli felfedezésében" - fogalmazott. Az elmúlt években ennek jegyében állították színpadra Madách Imre Az ember tragédiája című művét, a Bibliát, magyar és más népek regéit, mondáit és Shakespeare-meséket.
    Az általános iskolai diákok - 13 színjátszócsoport, összesen 266 általános iskolás - az elkészült műveket a magyar kultúra napján, január 22-én, hétfőn 18 órától mutatják be, a középiskolások előadásai márciusban lesznek láthatók.
    A produkciókat zsűri értékeli majd. A közreműködők reményei szerint ez az alkotófolyamat segíti a diákokat az olvasás, a szövegértés, a szövegmondás kompetenciáinak fejlesztésében, és közelebb kerülnek az adott év tematikájában szereplő történetek világához.